Логотип журнала "Провизор"








ОТКРЫТОЕ ПИСЬМО

ОТКРЫТОЕ ПИСЬМО

Прем’єр-міністру України пані Тимошенко Ю.В.
Міністрові охорони здоров’я України пану Князевичу В.М.
Президенту Академії медичних наук України пану Возіанову О.Ф.

Шановні Панове !

Як відомо, під час будь-якої хвороби в організмі людини починають активно загострюватися застарілі хронічні недуги. I чим сильніша хвороба, тим гостріше виявляються ті симптоми. Зараз у всьому світі вирує потужна фінансово-економічна криза, яку цілком можна порівняти із гострою та складною хворобою, що вразила економіки багатьох країн світу. Не стала виключенням й Україна, у якій загальносвітові економічні труднощі багаторазово посилились внаслідок впливу невирішуваних роками проблем у всіх галузях нашого життя. Це, у кінцевому випадку, призвело до зупинки виробництва, безробіття та масового зубожіння народу України. Найважчим наслідком тієї спільної біди, що прийшла до наших осель, став ганебний факт, коли мільйонам пересічних українців не стало вистачати їхніх чесно зароблених грошей та заощаджень на ефективне та якісне лікування себе, своїх рідних та близьких. Чому так сталося? Що відбулося у країні, котра завжди пишалася власним потужним фармацевтичним виробництвом, яке виробляє недорогі та якісні ліки? Може, зупинилися надсучасні українські підприємства з виробництва лікарських засобів? Ні! Вони продовжують працювати, не дивлячись на кризу, нарощують об’єми виробленої продукції та збільшують її асортимент, пропонуючи лікарям та пацієнтам десятки нових, ефективних, якісних та безпечних ліків щороку.

Причина, швидше, у багаторічній нераціональній та малозрозумілій прихильності деяких з наших відомих та шанованих лікарів до препаратів іноземного виробництва, які вони не лише широко використовують у власній медичний практиці, а ще й наполегливо радять робити теж саме всій медичній спільноті України. Жодна наукова конференція або публічний виступ цих апологетів західної фармацевтики останніми роками не обходилися без виголошення хвалебних од іноземним препаратам та поблажливому, а іноді, і відверто ворожому ставленню до продукції національних виробників. У той же самий час, рідко коли можна було почути з їхніх вуст поради щодо використання українських аналогів цих ліків. Дійшло до смішного — президент медичної академії наук України пан Возіанов на одному з засідань заявив: «Ми ж з вами, шановні колеги, добре розуміємо, що українські ліки у декілька разів гірші за іноземні». Ось так просто — безапеляційно та неаргументовано!

Вся згубність такої безвідповідальної позиції стала очевидною та дуже болісною для українських споживачів лише з початком потужної економічної кризи. Різке падіння курсу гривні, зменшення реальних доходів населення та ріст безробіття призвели до того, що для більшості пацієнтів призначення прихильних до імпорту лікарів стали фінансово не підйомними.

Чи змінила криза професійний світогляд вищезгаданих авторитетних медиків? Чи почали вони раціоналізувати, в першу чергу у фінансовому плані, лікування своїх пацієнтів, пропонуючи їм більш доступні за ціною українські аналоги іноземних ліків? Ні, і ще раз ні! Навпаки, ситуація у цій сфері стала набувати ще більш складних, а подекуди і просто фантасмагоричних форм.

Останньою краплею, яка примусила мене у такий спосіб звернутися до сумління українських урядовців, медиків, вчених, переважна більшість з яких, я впевнена, є справжніми патріотами своєї Батьківщини та свого народу, став шквал відверто неправдивих листів-звернень до МОЗ України та компетентних органів з метою скасувати вже існуючу державну реєстрацію сучасного препарату «Фленокс» компанії «Фармак». Завдяки цим лікам десятки тисяч українців змогли б урятувати себе та своїх близьких від загибелі внаслідок утворення тромбів під час складних хірургічних втручань та інфарктів міокарду, при цьому не віддаючи за це останні копійки.

Замість реальної допомоги національному виробникові в якнайшвидшому впровадженні у широку медичну практику сучасного, ефективного та доступного за ціною препарату, такі шановані в Україні люди, як завідувач кафедри внутрішньої медицини №2 НМУ ім. Богомольця, д.м.н., професор, член-кореспондент АМН України Амосова К.М., головний позаштатний спеціаліст МОЗ за фахом кардіологія Сіренко Ю.М., президент Всеукраїнської асоціації працівників швидкої, невідкладної медичної допомоги та медицини катастроф, проректор з наукової роботи Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, д.м.н., професор Зозуля І.С., палко та наполегливо намагаються переконати відповідні органи в неякісності українського продукту, при цьому не наводячи ЖОДНИХ науково обґрунтованих доказів на користь своєї позиції.

Шановні добродії! Аргументація, яка будується лише на внутрішніх сумнівах та емоціях, але не спирається на науково доведені факти, доречна лише в балачках поціновувачів жовтої преси, але аж ніяк не у висловах таких поважних науковців та практиків, як ви!

Яку розумну альтернативу українцям у своїх листах-зверненнях пропонують лідери наукової та медичної думки? Лише одну — застосовувати «надійний та перевірений» високовартісний аналогічний препарат еноксапарину натрію, вироблений французькою транснаціональною фармацевтичною корпорацією.

Чи замислювались ви, чиї інтереси ви лобіюєте? За рахунок яких коштів ваші пацієнти зможуть купувати рекомендовані вами ліки? 3 чиїх податків держава буде фінансувати вашу наукову діяльність та сплачувати вам заробітну плату? Чию економіку ви хочете підтримати? Чи не видався вам дивним факт, що спираючись саме на ваші листи, вже вищезгадана французька компанія у кращих традиціях рейдерства подала судовий позов з метою скасування державної реєстрації незручного їм, але вигідного малозабезпеченим українцям, доступного аналога препарату?

Я не закликаю вас користуватися виключно продукцією українських виробників. Я прошу вас лише ставитись до національного продукту з належною повагою та науковою виваженістю, бути справжніми патріотами України та зробити все від вас залежне, аби полегшити та зберегти життя українців у важкі часи всесвітньої кризи.

3 повагою,
Генеральний директор ВАТ «Фармак»
Ф. І. Жебровська

http://www.provisor.com.ua






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика