Логотип журнала "Провизор"








Формулярна система: отолярінгологія - лікування зовнішнього отиту

Формулярна система: отолярінгологія — лікування зовнішнього отиту

НАКАЗ МОЗ № 517 від 05.09.2008 р.
«Про затвердження Формулярного довідника з використання місцевих форм
лікарських засобів в оториноларингології»

Шановні колеги! Наш журнал починає друкування затверджених МОЗ України формулярних довідників з використання лікарських засобів.

Лікарській засіб (ЛЗ) вводять у зовнішній слуховий прохід шляхом вливання крапель з наступним їх нагнітанням у глибокі відділи за рахунок натиснення на козелець (хворий при цьому нахиляє голову в бік, протилежний хворому вуху, або ж краплі вводять в положенні лежачи на боці), запроваджують інсуфляції — вдування порошку, змазування шкіри мазями за допомогою зонду з ватою. Подовження дії ЛЗ можна досягнути за рахунок введення у зовнішній слуховий прохід марлевої турунди, просоченої розчином препарату, або маззю.

Для лікування зовнішнього отиту бактеріального походження застосовують місцеві антибактеріальні засоби (АБЗ), частіше їх комбінують із системними АБЗ. Якщо має місце перфорація барабанної перетинки, ототоксичні антибіотики протипоказані. Щоб запобігти розвитку грибкової флори, курс лікування АБЗ для місцевого застосування не повинен перевищувати 7–10 діб. При вираженому запаленні шкіри слухового проходу й особливо екзематозних змінах доцільно застосування місцево комбінації АБЗ та глюкокортикоїдів (ГК).

Розчини 3–5 % срібла протеїнату або срібла нітрату застосовують для зменшення запалення шкіри. Грануляції та поліпи припікають згаданими препаратами, але у вищих їх концентраціях. Призначають також ваготіл.

З метою знеболення додатково призначають неопіоїдні анальгетики, наприклад парацетамол.

При інфекції, викликаній резистентними стафілококами, препаратами вибору є мупіроцин, оксацилін та стафілококовий бактеріофаг. У хворих з імунодефіцитом та цукровим діабетом (ЦД) збудником часто є P. aeruginosa, тому їм показані ципрофлоксацин, цифран, таривід, інцесті-бактеріофаг; місцево — хлоргексидин.

При опіках вушної раковини і зовнішнього слухового проходу призначають дерматол 1,0 г з ланоліном таШ вазеліном по 5,0 г; ацетат алюмінію з дистильованою водою 2: 100; для пришвидшення загоєння при некрозі м’яких тканин — нітрат срібла 0,1 г, бальзам 0,1 г та вазелінове масло 10 мл.

При екземі шкіри вушної раковини та зовнішнього слухового проходу призначають ГК-креми та мазі, при цьому віддається перевага дермозолону, проте не слід допускати довготривалого його застосування. Для примочок та змазування ділянок шкіри, що мокнуть, на турундах застосовують 0,25 % розчин нітрату срібла.

При відмороженні вушної раковини місцево застосовують наступні склади: іхтіол з ланоліном 1:1, рідина Бурова, алюмінію ацетату 8 % р-н (1 ч. л. на 50 мл води).

При підозрі на грибкове ураження шкіри зовнішнього слухового проходу беруть матеріал для мікологічного дослідження. При ураженні плісеневими грибами (наприклад, Aspergillus) основу місцевої терапії складають нафтифін, фукорцин. Якщо висіваються гриби Candida, ефективними є клотримазол, біфоназол, нізорал, мікозолон; при поєднаному грибковому та бактеріальному ураженні застосовують ізоконазол, циклопірокс, нафтифін, кандибіотик. За недостатньої ефективності місцевого протигрибкового лікування призначають системну терапію.

Препарати з в’яжучою, протизапальною, знеболюючою та припікаючою дією

Холіну саліцилат (Choline salicylate)

Фармакотерапевтична група: S02DA03 — засоби, що застосовуються в отології. Аналгетики та анестетики.

Фармакотерапевтична дія: місцева протизапальна та болезаспокійлива дія.

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалент-ність для аналогів: похідне саліцилової кислоти; пригнічує активність циклооксигенази — ферменту, який відповідає за синтез простагландинів; також пригнічує синтез тромбоксану та простацикліну; гліцерин, який є у препараті, пом’якшує вушну сірку, що полегшує її видалення; при місцевому застосуванні не спричинює системної дії; дані щодо фармакокінетики відсутні.

Показання для застосування ЛЗ: гострий та загост-рення хронічного зовнішнього отиту, гострий середній отит, тимпаніт; у разі затвердіння застосовується перед промиванням зовнішнього слухового проходу.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: дорослим: при гострому отиті, тимпаніті та зовнішньому отиті — по 3–4 краплі у вухо 3–4 рази на добу, курс лікування залежить від перебігу захворювання; для пом’якшення вушної сірки перед її видаленням з вуха: по 3–4 краплі у вухо 2 рази на добу протягом 4 діб; дітям до 1 року цей препарат може використовуватися тільки під контролем лікаря; дітям і пацієнтам літнього віку немає необхідності змінювати дозування.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні: алергічні реакції — свербіж, почервоніння шкіри вуха; при тривалому застосуванні препарату, а також при наявності перфорації барабанної перетинки можливе ушкодження слуху.

Протипоказання до застосування: гіперчутливість до саліцилатів або інших нестероїдних протизапальних засобів; перфорація барабанної перетинки; вагітність і лактація.

Торгова назва

Отинум, «IСN Polfa Rzeszow» S. A., Польща.

Бротинум, ЗАТ «Бринцалов-А», Російська Федерація.

  • Феназон + лідокаїн (Phenazole + lidocaine)

Отипакс®, крап. вушні по 16 г у фл., 10 мл крапель містять: феназону — 0,4 г, лідокаїну гідрохлориду — 0,1 г «Laboratories Biocodex», Франція.

  • Антипірин / бензокаїн / фенілефрин (Antipyrine + benzocaine + рhenilephrine)

Отизол, краплі вушні по 15 мл, 1 мл містить антипірину 50 мг, бензокаїну 50 мг, фенілефрину гідрохлориду 1,25 мг; «Sagmel Inc.», США. 

Комбінації глюкокортикоїдів з антибактеріальними або протигрибковими засобами.

  • Бекламетазон + гентаміцин (Beclametasone + gentamicine)

Гаразон®, краплі очні / вушні, 1 мл розчину містить бетаметазону — 1 мг, гентаміцину — 3 мг, «Sсhering-Plough Labo N. V.» власна філія «Sсhering-Plough Corporation» для «Schering-Plough Central East AG», Швейцарія.

  • Дексаметазон + неоміцин (Dexametasone + neomicine)

Декса-Авант, ТОВ «Авант» для ТОВ «Седа-Фарм Аптека 7х7».

Дексона, краплі очні / вушні, 1 мл розчину містить дексаметазону — 1,0 мг, неоміцину — 5,0 мг, «Cadila Healthcare Limited», Індія.

Декса, краплі очні / вушні, 1 мл розчину містить дексаметазону — 1,0 мг, неоміцину — 5,0 мг, «Swift Healthcare Pvt. Ltd» для «Norton International Pharmaceutical Inc.», Індія / Канада.

  • Дексаметазон + фраміцетин + граміцидин (Dexametazone + framicetine + gramicidine)

Софрадекс®, краплі очні / вушні, 1 мл розчину містить фраміцетину — 5,0 мг, граміцидину — 0,05 мг, дексаметазону — 0,5 мг, «Aventis Pharma Limited», Індія.

  • Дексаметазон + хлорамфенікол (Dexametazone + chloramphenicole)

Пледрекс, краплі очні / вушні, 1 мл краплі містить дексаметазону — 1,0 мг, хлорамфеніколу — 10,0 мг, «Plethico Pharmaceuticals Limited», Індія

  • Дексаметазон + поліміксін В + хлорамфенікол (Dexametazone + polymyxine B + chloramphenicole)

Дженодекс, краплі очні / вушні, 1 мл розчину містить поліміксину В сульфату (8403 МО / мг) 5000 МО; хлорамфеніколу 5 мг; дексаметазону натрію фосфату 1 мг, «Genom Biotech Pvt. Ltd.», Індія.

  • Дексаметазон + неоміцин + поліміксин В (Dexametazone + neomicine + polymyxine B)

Полідекса, краплі вушні, 1 мл краплі містить неомiцину — 10,0 мг, полiмiксину В — 10000 ОД, дексаметазону — 1,0 мг, «Laboratories Bouchara-Recordati», Франція.

Антибактеріальні та антисептичні засоби

  • Офлоксацин (Ofloxacin)

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: належить до групи фторхінолонів; має широкий антибактеріальний спектр дії; після введення у вухо разової дози краплі 0,3 % розчину концентрація препарату у сироватці була у 1000 разів нижча, ніж після перорального введення; концентрація препарату в отореї була високою і наближалася до концентрації введеного препарату (3 г / л).

Показання для застосування: зовнішні отити, гострі отити середнього вуха, загострення хронічних гнійних отитів середнього вуха (з проведенням перфорації барабанної перетинки) та профілактично при оперуванні вух у дорослих; у дітей — зовнішні отити, гострі отити середнього вуха з проведенням тимпанотомії.

Спосіб застосування та дози: 0,3 % розчин показаний дорослим, підліткам та дітям віком старше 3-х років; після закапування розчину у вухо, пацієнт повинен перебувати у положенні хворим вухом догори принаймні протягом 5 хв. після введення препарату; рекомендується підігріти р-н перед закапуванням у вухо; для кращого проникнення розчину до середнього вуха рекомендовано відтягнути козелок вушної раковини назовні; дорослим при зовнішніх отитах вводять 10 краплі 2 рази на добу протягом 10 днів; при загостренні хронічних гнійних отитів середнього вуха (з проведенням перфорації барабанної перетинки) рекомендовано 10 крапель 2 рази на добу протягом 14 днів; дітям віком 3 роки і старше — при зовнішніх отитах, гострих середніх отитах з проведенням тимпанотомії по 5 крапель 2 рази на добу протягом 10 днів.

Побічна дія ЛЗ та ускладнення при застосуванні: свербіння вуха та гіркий присмак у роті; екзема, парестезія, запаморочення, шум та біль у вусі, відчуття сухості в роті.

Протипоказання до застосування: гіперчутливість до фторхінолонів; неінфекційні зовнішні та внутрішні.

Торгова назва

Уніфлокс, «Unimed Pharma» Ltd, Словацька Республіка;

Флоксал, «Dr. Gerhard Mann, Chem. — pharm. Fabrik GmbH», Німеччина.

  • Ципрофлоксацин (Ciprofloxacin)

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: належить до групи фторхінолонів; має широкий антибактеріальний спектр дії; не встановлено, чи проникає препарат у грудне молоко при інстиляції в око або вухо, однак відомо, що при внутрішньому застосуванні одноразової дози 500 мг він виявляється в грудному молоці.

Показання для застосування: зовнішній отит, гострий та хронічний гнійний середній отит; профілактика інфекцій вуха до та після хірургічних втручань.

Спосіб застосування та дози: при лікуванні захворювань вуха — по 2–3 краплі кожні 4 год протягом 7 днів; при гнійних отитах у гострий період в перший день призначають по 2–3 краплі кожні 2 год.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні: місцево печія або дискомфорт, алергічні реакції з боку шкіри зовнішнього вуха.

Протипоказання до застосування ЛЗ: гіперчутливість до фторхінолонів, дефіцит глюкозо-6-фосфатдегідрогенази, вагітність, лактація; діти віком до 12 років.

Торгова назва

Ципроксол, ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця»;

Ципрофарм, ВАТ «Фармак»;

Ципрофлоксацин, ТОВ «Дослідний завод «ГНЦЛС»;

Ципролет, «Dr. Reddy`s Laboratories Limited», Індія.

  • Норфлоксацин (Norfloxacin)

Фармакотерапевтична група: S03AA09 — засоби, що застосовуються в офтальмології та отології. Протимікробні засоби. Норфлоксацин.

Основна фармакотерапевтична дія ЛЗ: антимікробна.

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: належить до групи фторхінолонів; пригнічує активність ДНК-гіраз бактерійної клітини та реплікацію ДНК бактерій; має широкий спектр антимікробної дії щодо переважної бiльшостi грамнегативних мікроорганізмів; інформація про розподіл препарату при застосуванні в офтальмології та отології відсутня, однак відомо, що норфлоксацин розподіляється у більшості рідин і тканин організму, у тому числі очей і вуха; з білками зв’язується від 10 % до 15 %; розпадається на 6 активних метаболітів, антибактеріальна активність яких нижча, ніж вихідної речовини; метаболізується у печінці та нирках — приблизно 30 % активної речовини виводиться з сечею у незміненому вигляді; T1/2 становить 3–4 год.

Показання для застосування: інфекції зовнішнього та середнього вуха (зовнішні отити, хронічні гнійні середні отити).

Спосіб застосування та дози: при захворюваннях вуха призначають у вухо по 5 крапель 3 рази на добу; перед застосуванням крапель слід провести санацію зовнішнього слухового проходу; після інстиляції приблизно 2 хв. голову слід тримати у положенні хворим вухом догори; у зовнішній слуховий прохід можна покласти ватну турунду; застосування препарату слід продовжити протягом 48 год. після зникнення ознак хвороби.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні: місцево можливий розвиток алергічних реакцій з боку шкіри зовнішнього вуха.

Протипоказання: гіперчутливість до фторхінолонів; вагітність і лактація; дитячий та підлітковий вік до 15 років.

Торгова назва

Норфлоксацин, Філія ТОВ «Дослідний завод «ГНЦЛС» для ТОВ «Дослідний завод «ГНЦЛС»;

Нормакс, «IPCALaboratories Limited», Індія.

  • Декаметоксин (Decametoxin)

Фармакотерапевтична група: S02А А30 — засоби для застосування в отології. Протимікробні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія ЛЗ: антисептична, бактерицидна, спороцидна, фунгіцидна.

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: має широкий спектр антимікробної дії відносно грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів (гноєтворні коки, у тому числі стафілококи з множинною антибіотикостійкістю, ентеробактерії, коринебактерії дифтерії), найпростіших, дріжджоподібних грибів роду Candida, дерматоміцетів та вірусів; підвищує чутливість бактерій до АБ, потенціює дію традиційних антимікробних засобів при комплексному лікуванні; фармакокінетика не досліджена.

Показання для застосування ЛЗ: у дорослих і дітей для лікування бактеріальних і грибкових г. і хр. зовнішніх і середніх отитів.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: у кожне вухо закапують по 2–3 краплі 3–4 рази на добу; тривалість курсу лікування залежить від тяжкості захворювання і досягнутого ефекту.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні: скороминуче печіння, а також реакцiя мiсцевого подразнення вуха при гіперчутливостi до препарату.

Протипоказання до застосування: гіперчутливість до препарату.

Торгова назва

Аурисан®, Філія ТОВ «Дослідний завод «ГНЦЛС» для ТОВ «Дослідний завод «ГНЦЛС».

  • Фукорцин (Fucorcin)
  • Мірамістин (Мyramistin)

Комбіновані препарати

  • Гентаміцин + фузидин (Gentamicin + Fusidin)

Фугентин, краплі вушні / назальні по 5 мл у фл., у 1 мл міститься гентаміцину сульфату 1 мг, кислоти фузидієвої (фузидину) 20 мг, ЗАТ «Бринцалов-А», Російська Федерація.

Протигрибкові засоби.

Для лікування зовнішнього отиту грибкової етіології застосовуються традиційні антифунгінозні ЛЗ — біфоназол, клотримазол, еконазол, хлор нітрофенол, нафтифін.

Комбінації протигрибкових, антибактеріальних засобів, місцевих анестетиків та глюкокортикоїдів

  • Хлорамфенікол + клотримазол + беклометазон + лідокаїн (Chloramphenicol + clotrimazol + beclametazon + lidocain)

Кандибіотик, 1 мл розчину містить хлорамфеніколу — 0,05 г, клотримазолу — 0,01 г, беклометазону дипро- піонату — 0.00025 г, лідокаїну гідрохлориду — 0,02 г, «Glenmark Pharmaceuticals Ltd», Індія

http://www.provisor.com.ua






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика