Логотип журнала "Провизор"








Медикаментозне забезпечення населення України та шляхи його оптимізації

Медикаментозне забезпечення населення України та шляхи його оптимізації

29 жовтня 2008 року відбулося розширене засідання Національної ради з питань охорони здоров’я населення України, на якому розглядалися питання сучасного стану медикаментозного забезпечення населення України та шляхи його оптимізації.

За словами голови Нацради, радника Президента України Миколи Поліщука, на фармацевтичному ринку України склалася неконтрольована і загрозлива ситуація щодо доступності медикаментів для населення, відповідно й лікування. «У першому кварталі 2008 року медикаментозний кошик подорожчав більш ніж на 30 % за рахунок закупівель більш дорожчих ліків, а не їх кількості. У свою чергу, ринок вітчизняних препаратів зменшився з 40 % до 25 % у грошовому вимірі та з 70 % до 60 % в упаковках. Отже, люди більше витрачають грошей, але менше споживають ліків, тобто не доліковуються». — наголосив Микола Поліщук.

Фінансова та економічна криза у вересні-жовтні поточного року та зміна курсу долару США призвела до того, що іноземні фармацевтичні компанії підвищили ціни на оптові закупівлі на 30–40 %. «Це стало можливим через недосконалість регулюючої ролі влади на ціну та вживання медикаментів. Прикладом є Російська Федерація, де вартість на аналогічні медикаменти, що ввозяться з-за кордону, значно нижче, ніж в Україні», — стверджує голова Національної ради з питань охорони здоров’я населення України при Президентові України.

Нацрада пропонує розробити та подати на схвалення уряду проект постанови щодо механізму ціноутворення на лікарські засоби в Україні з метою їх оптимізації відповідно до суспільних можливостей та компенсації населенню за куплені медикаменти для лікування найбільш поширених захворювань.

Також у період процедури реєстрації лікарських засобів в Україні треба передбачити введення системи декларування цін, їх диференціацію та забезпечення цією інформацією контролюючих органів з метою обмеження зростання вартості даних засобів.

http://www.provisor.com.ua






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика