Логотип журнала "Провизор"








Перший заступник Державної служби лікарських засобів виступила в прямому ефірі телебачення Дніпропетровщини


Перший заступник Державної служби лікарських засобів виступила в прямому ефірі телебачення Дніпропетровщини

Держслужба лікарських засобів і виробів медичного призначення постійно проводить консультації з виробниками та дистриб’юторами щодо їх ступеня готовності працювати за GMP та GDP, починаючи з 1 січня 2009 року. Про це в ефірі Дніпропетровського обласного телебачення розповіла перший заступник голови Держслужби Інна Борисівна Демченко.

З 25 вересня 2007 року у Євросоюзі введена в дію нова редакція GMP. Тому наказом МОЗ від 13.03.2008 р. № 127 створена Експертна Рада стандартизації і технічного регулювання для опрацювання питання перегляду та розробки нових стандартів та керівництв щодо виробництва та якості ЛЗ.

Відповідаючи на запитання, заступник голови Держслужби підкреслила, що діюче сьогодні законодавство з державного регулювання цін на ЛЗ та вироби медичного призначення в Україні не є ефективним. Обмеження лише торговельних надбавок на рівні 25–35 % за регіональним принципом, який використовувався протягом останнього десятиріччя, поряд з високими необґрунтованими знижками (20–30 %) від оптових цін виробників, не дає бажаних результатів. За таких умов тільки державне регулювання оптової ціни виробника (митної вартості) на фармацевтичну продукцію у комплексі із державним регулюванням торговельних надбавок у роздрібній аптечній мережі може вирішити питання економічної доступності ЛЗ і виробів медичного призначення для населення.

Станом на сьогодні МОЗ в рамках постійно діючої робочої групи з питань удосконалення механізмів державного регулювання граничних торговельних надбавок (націнок) на ЛЗ і вироби медичного призначення опрацьовується питання щодо запровадження в Україні системи державної реєстрації оптових цін на ЛЗ в контексті запровадження Державної системи відшкодовування вартості ліків у комплексі із удосконалення механізмів державного регулювання торговельних надбавок у роздрібній аптечній мережі.

Також в рамках постійно діючої робочої групи з питань розробки Державної системи відшкодовування вартості ліків хворим на цукровий діабет опрацьовується питання щодо відпрацювання в Україні пілотного проекту по запровадженню системи відшкодовування вартості ліків цим хворим, який буде покладено в основу загальної системи відшкодовування вартості ліків в Україні.

Як розповіла перший заступник голови Держслужби, МОЗ розроблено Порядок державної реєстрації (перереєстрації) цін на ЛЗ, яким передбачено реєстрацію цін на ті ЛЗ, які включені до Національного переліку основних ЛЗ і виробів медичного призначення.

І. Демченко проінформувала, що Держслужбою запропоновано до обговорення проект Правил належної промоції фармкомпаніями фармацевтичних продуктів професіоналам охорони здоров’я. Основною метою цього документу є поліпшення здоров’я населення шляхом забезпечення доступу до ефективних, безпечних і якісних ЛЗ за прийнятними цінами, а також їх раціональне використання.

Правила встановлюватимуть етичні норми просування медичних виробів на фармринку України. Під час їх розробки використовувався досвід діючого в Європі регулювання. Правила носитимуть добровільний характер.

http://www.dslz.gov.ua






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика