Логотип журнала "Провизор"








Тендерна палата виявила порушення при держзакупівлях у медицині на суму 2 млрд грн.

Тендерна палата виявила порушення при держзакупівлях у медицині на суму 2 млрд грн.

Тендерна палата України виявила системні порушення законодавства при проведенні тендерних процедур у сфері охорони здоров’я.

Про це заявив голова правління ТПУ Володимир Лаба сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, ТПУ досліджувала 2306 процедур державних закупівель, проведених медичними установами і організаціями соціальної сфери в 2007 році. При цьому виявлені процедури, проведені з грубим порушенням чинного законодавства, на загальну суму понад 2 млрд грн.

Зокрема, ТПУ встановила порушення при проведенні закупівель лікарських препаратів на загальну суму 800 млн грн., а також при проведенні закупівель медичного устаткування на суму 1,2 млрд грн.

За словами В. Лаби, найбільш частими порушеннями законодавства в даному сегменті держзакупівель є завищення цін на товари, допуск до торгів афільованих компаній, а також укладення договорів вище очікуваної вартості.

Так, за словами голови правління ТПУ, лише за вибірково узагальненими матеріалами перевірок процедур закупівель медустанов встановлені прямі збитки держави у розмірі 30 млн грн.

В. Лаба повідомив, зокрема, що за результатами дослідження фахівці ТПУ встановили збитки держави, пов’язані з допуском до торгів афільованих осіб, на загальну суму понад 4 млн грн. Збитки за договорами, в яких була завищена вартість предмету закупівлі, становлять 1 млн грн. Збитки за договорами, в яких не були враховані податкові пільги при закупівлі даних видів продукції, становили 7,5 млн грн.

Так, при проведенні закупівель автомобілів «швидкої допомоги» Головним управлінням охорони здоров’я і медичного забезпечення КДМА на суму понад 10 млн грн. були допущені до участі в торгах афільовані компанії ТОВ «Допомога-1» і ТОВ «Виробнича компанія «Діспомед», засновані однією і тою ж фізичною особою.

В. Лаба повідомив, що за даним фактом Державною службою по боротьбі з економічною злочинністю МВС порушено кримінальну справу.

В. Лаба додав, що матеріали перевірок передані у правоохоронні органи.


www. health. unian. net

В Україні відкривається ще одне фармвиробництво, що відповідає GMP

Наприкінці березня в Україні відкриється перше фармацевтичне підприємство, повністю збудоване за міжнародними стандартами.

Про це УНІАН повідомив генеральний директор Науково-виробничого онкологічного і кардіологічного центру «Макс-Велл» Володимир Бугайчук.

За його словами, Україна вже кілька років йде шляхом впровадження у фармакологічне виробництво світових стандартів якості GMP (good manufactured practice), відповідні українські стандарти були прийняті ще в 2001 році.

«На жаль, поки що процес переходу до правил GMP в Україні протікає повільно. Ми сподіваємося, що наше підприємство підштовхне фармацевтичну галузь до нового етапу розвитку — впровадження світових стандартів якості і застосування новітніх технологій при виготовленні лікарських препаратів», — підкреслив В. Бугайчук.

Він нагадав, що світовий стандарт GMP включає достатньо великий ряд показників, яким в обов’язковому порядку мають відповідати фармацевтичні підприємства. Для реалізації лікарських препаратів на території ЄС і США відповідність такому стандарту обов’язкова.

У свою чергу директор з якості Ірина Михайличенко розповіла, що в Україні на сьогодні вже існує ряд підприємств, які одержали сертифікат відповідності правилам GMP на окремі ділянки виробництва, проте «Макс-Велл» відкриває єдине виробництво, яке з моменту проектування будувалося з дотриманням усіх норм і правил цього стандарту.

«Багаторівневий контроль якості охоплює всі стадії виробничого процесу — від вибору постачальників сировини і матеріалів для майбутніх лікарських препаратів, належного нагляду за кожною технологічною операцією до постачань готової продукції споживачеві», — зазначила вона.

«За рік був зведений цілий комплекс виробничих підрозділів, які служать одній меті — випуску високоякісної фармацевтичної продукції. Це Центр фармацевтичних розробок, лабораторії відділу контролю якості, валідаційна лабораторія, метрологічна лабораторія, три виробничі цехи з випуску пігулок, капсул, супозиторіїв, мазей, ін’єкційних розчинів у флаконах, наповнених шприців, а також ряд допоміжних підрозділів», — підкреслила І. Михайличенко.


http://www.health.unian.net






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика