Логотип журнала "Провизор"








Ответ читателю

Ответ читателю

Підприємство реалізує медичні вироби, футляри до них та інші супутні товари. Чи поширюється пільга по сплаті ПДВ на операції з продажу зазначених виробів?

м. Чернівці

Відповідно до пп. 5.1.7 п. 5.1 ст. 5 Закону України від 03.04.97 р. № 168 / 97-ВР «Про податок на додану вартість» (у редакції Закону України від 25 березня 2005 р. № 2505-IV) звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з поставки (у тому числі аптечними закладами) зареєстрованих та допущених до застосування в Україні лікарських засобів та виробів медичного призначення за переліком, що щорічно визначається Кабінетом Міністрів України до 1 вересня року, попереднього звітному. Якщо у такий строк перелік не встановлено, діє перелік минулого року. Умовами звільнення від оподаткування законодавство визнає два фактори: державну реєстрацію виробу медичного призначення та включення його до спеціального переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України. У даний час Перелік виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладення податком на додану вартість затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2003 р. № 1949 «Про перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладення податком на додану вартість», із змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 21 січня 2004 р. № 50, від 10 серпня 2004 р. № 1006, від 31 грудня 2004 р. № 1786, від 30 грудня 2005 р. № 1303, від 6 липня 2006 р. № 942, від 14 березня 2007 р. № 454.

Підставою для звільнення від сплати податку на додану вартість є підтвердження державної реєстрації виробів медичного призначення та їх наявність в Переліку. При ввезенні виробів медичного призначення на територію України слід мати на увазі, що митне оформлення виробів медичного призначення із звільненням від оподаткування ПДВ здійснюється за умови відповідності коду та текстового опису, визначених в вищезазначеному Переліку, коду та текстовому опису товарів згідно УКТ ЗЕД. У разі, якщо текстовий опис зареєстрованого виробу медичного призначення відповідно до класифікації УКТ ЗЕД має більш розширене поняття, ніж опис, визначений в Переліку, то звільняються від сплати ПДВ тільки ті товари, що містяться в цьому Переліку. Разом з цим, якщо текстовий опис та код виробу медичного призначення, визначеного в Переліку, тотожний коду та текстовому опису товару згідно УКТ ЗЕД, звільненню від оподаткування ПДВ підлягають всі товари, що належать до цього коду згідно Пояснень до УКТ ЗЕД (Лист Державної митної служби України від 7 грудня 2006 р. № 11 / 4–15 / 13879-ЕП «Щодо застосування окремих положень постанови Кабінету Міністрів України від 17.12.2003 № 1949»).

Державній реєстрації підлягають виготовлені в Україні та імпортовані медичні вироби за переліком, який визначається Державною службою лікарських засобів і виробів медичного призначення (п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2004 р. № 1497 «Про затвердження Порядку державної реєстрації медичної техніки та виробів медичного призначення», із змінами і доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2004 року № 1675). Державна реєстрація медичних виробів проводиться на підставі заяви, в якій зазначається, в тому числі, найменування виробника, та відповідного пакета документів, поданих до Державної служби заявником, який несе відповідальність за виробництво, безпеку, якість та ефективність медичних виробів.

На підставі розгляду висновків експертизи (випробувань) та рекомендацій дорадчого органу у сфері державної реєстрації Державна служба приймає рішення про реєстрацію медичних виробів або про відмову в їх реєстрації.

Відповідно до пункту 12 Порядку, на підставі рішення про державну реєстрацію медичні вироби включаються до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення, а заявнику видається свідоцтво про державну реєстрацію медичних виробів встановленого зразка, яке і є підставою для застосування пільгового режиму оподаткування.

Перелік медичних виробів, що підлягають державній реєстрації (перереєстрації) в Україні затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 4 серпня 2005 р. № 393, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 19 жовтня 2005 р. за № 1229 / 11509, із змінами і доповненнями, внесеними наказами Міністерства охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 р. № 229, від 23 лютого 2007 р. № 89.

Таким чином, за умови державної реєстрації зазначених виробів у встановленому законодавством порядку і внесення їх до Переліку операції з їх продажу звільняються від обкладення ПДВ, всі інші вироби та супутні товари оподатковуються на загальних підставах.

Печений О. П.






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика