Логотип журнала "Провизор"








Виростити гідну зміну. Міжнародна студентська фармацевтична олімпіада
Другие статьи из раздела: События
Статья
№ 15'2011 Охота за инвестором
№ 15'2011 ГЛАВНОЕ СОБЫТИЕ ФАРМАЦЕВТИЧЕСКОЙ ОТРАСЛИ — МЕЖДУНАРОДНЫЙ ФОРУМ ФАРМАЦЕВТИЧЕСКОЙ ИНДУСТРИИ PHARMCOMPLEX–2011
№ 14'2011 Искусство торговой войны
№ 13'2011 Аптека VS Производитель без секундантов
№ 13'2011 Инновации в окопах
№ 12'2011 Ее Величество Фармация
№ 11'2011 Участники Второго всеукраинского конкурса рисунка среди детей с сахарным диабетом отпраздновали победу на площади Независимости
№ 11'2011 УКРАИНСКАЯ ШКОЛА ЭНДОКРИНОЛОГИИ: ПАЦИЕНТ - ВНИМАНИЯ
№ 11'2011 ВОЗ против фальши
№ 10'2011 Международный форум фармацевтической индустрии


Виростити гідну зміну. Міжнародна студентська фармацевтична олімпіада

27-30 січня 2011 року на теренах Російської Федерації відбулась І Міжнародна студентська фармацевтична олімпіада. Збірна України, за запрошенням і спонсорською підтримкою холдингу «Stada CIS» вперше взяла участь в такій олімпіаді


Міжнародна студентська фармацевтична олімпіада проходила на базі Ярославського фармацевтичного кластеру в парк-отелі «Ярославль» за підтримки генеральних спонсорів компаній «РФарм», холдингу «Stada CIS», спонсорів компаній «Servier», «Тeva», «Schott», «Ірвін-2», «Мастер-банк», освітянського спонсору «Nycomed — Золоті кадри медицини».

До складу команди України увійшли переможець і призери Всеукраїнської студентської олімпіади студенти 5 курсів спеціальності «Фармація» Соколова Анастасія і Грохола Мар’яна (Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського), Булига Лідія і Комарицький Ігор (Національний фармацевтичний університет, м. Харків), Бабушкіна Анастасія (Луганський державний медичний університет)

Збірна команда виступила гідно та виборола 3 місце у студентській олімпіаді з напряму промислова технологія ліків та посіла 5 місце з напряму управління та економіка фармації. На відміну від Всеукраїнської олімпіади де визначаються місця в особовому заліку, на Міжнародній олімпіаді визначають переможців в командному заліку.

На відкритті та закритті олімпіади були присутні голова оргкомітету олімпіади губернатор Ярославської області Сергій Вахруков, Генеральний директор Асоціації Російських фармацевтичних виробників (АРФП) Віктор Дмитрієв, директор Департаменту хіміко-технологічного комплексу та біоінженерних технологій Мінпромторгу РФ Сергій Циб, Директор департаменту науки та освіти та кадрової політики Мінздравсоцрозвитку Вадим Єгоров, голова ради ректорів Росії, ректори різних ВНЗ, голови і представники німецьких, російських та інших закордонних фармацевтичних виробників, компаній і організацій.

В олімпіаді приймали участь 153 учасники із 33 команд різних країн світу, російських ВНЗ. Дуже цікавою була сама форма проведення олімпіади: команди методом «мозкового штурму» повинні були знайти оптимальні рішення виробничих питань.

Збірна команда України – бронзовий призер Міжнародної оліміпіади:
Грохола Мар’яна (Тернопіль), Булига Ліда (Харків), Соколова Л.В. (голова журі Всеукраїнської олімпіади з фармації), Комарицький Ігор (Харків),Соколова Анастасія (Тернопіль), Бабушкіна Анастасія (Луганськ).

У складі журі олімпіади задіяні провідні фахівці галузі, проректори, декани, завідувачі кафедр, професори, директори фармацевтичних компаній і холдінгів, міжнародні експерти.

Переможці і призери олімпіади були нагороджені медалями, грамотами, цінними подарунками, стажуванням на фармацевтичних закордонних і вітчизняних виробництвах.

Крім комфортного проживання різноманітним було й дозвілля студентів — проводилися екскурсія в Ярославль та Москву. До послуг студентів були комфортабельний басейн, каток, каретний кінний двір з катанням на лошадях, дискотеки, тощо.

Для представників фармацевтичного бізнесу, компаній «Р-Фарм», «Servier», «Тeva», «Schott», «Ірвін2», холдінгу «Stada CIS» олімпіада — реальний кастинг талановитої молоді, а для учасників — реальний шанс отримати елітне робоче місце.

Приємно, що холдінг «Stada CIS» запропонував свою допомогу в організації, проведенні та нагородженні Всеукраїнської студентської олімпіади, яка згідно наказу МОН України буде проходити на базі ТДМУ імені І.Я. Горбачевського в квітні 2011 року.

Переможець Всеукраїнської студентської олімпіади з фармації 2011 року Соколова Анастасія та срібний призер цієї олімпіади Грохола Мар’яна (Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського):

—За короткий та насичений термін перебування в Ярославлі наша команда перевірила свої знання в двох заявлених організаторами конкурсах, зокрема «Промислова технологія» та «Управління та економіка фармації»

А відбувалось все так. В назначений час ми з нетерпінням і, водночас, тривогою очікували своєї черги, коли нас запросять до конференц-залу. Саме там на наш вибір було представлено чотири варіанти завдань, виділено місце для обговорення командою обраних питань та представлення відповідей в усній формі перед вимогливими та досвідченими жюрі.

І ось завдання перед нами. Воно непросте, бо стосувалося теми, яка не розглядається широко в межах навчальної програми. Прийшлось фантазувати і згадувати все. Краще б нам дісталися питання по шипучим таблеткам або про біоеквівалентність таблетованих засобів, ми б проявили себе в усій красі! Але перед нами питання про мікробіологічні методи отримання та особливості виділення внутрішньоклітинних та зовнішньоклітинних ферментів.

Часу на роздуми було досить. Проте відведені 30 хвилин швидко промайнули за складанням блоксхем, визначенням критичних точок виробництва, вибором обладнання, обговоренням методів контролю якості продукції. Намагались показати всі свої знання з промислової технології, обираючи найсучасніші та найефективніші методи та засоби виробництва. Перед суддями вирішили відповідати кожен по черзі, оскільки знали, що одним із критеріїв оцінювання є робота команди. Тільки в кінці розподілили ролі. Переборовши внутрішні переживання, ми представили на розгляд жюрі свою обґрунтовану відповідь.


Дуже цікаво було на секції «Управління та економіка фармації». Це була справжня ділова гра, яка поєднувала комплекс знань сучасного провізора. Ситуаційна задача стосувалася підходів до вивчення комплаєнтності споживачів антибактеріальних препаратів, які використовуються для лікування респіраторних захворювань. Нам було необхідно знайти і запропонувати способи та методи підвищення комплаєнтності. Як ми згадували наші улюблені фармацевтичну опіку, менеджмент і маркетинг, організацію та економіку фармації, клінічну фармацію! Як і кому заставити хвору людину своєчасно та повній мірі виконувати призначення лікаря для найшвидшого одужання пацієнта? Ми підійшли до вирішення даного питання з позиції всіх учасників фармацевтичного ринку: провізора, лікаря та фармацевтичного виробника. Від імені лікарів виступили Настя Соколова, Мар’яна Грохола та Настя Бабушкіна. Як справжні добрі сучасні медики ми привели кваліфікований, переконливий приклад алгоритму запитань і розмови між лікарем і пацієнтом для мотивації хворого. Зокрема, на наш погляд, необхідно вияснити історію життя, супутні захворювання, спосіб життя, професію, вік, сімейний і соціальний статус, режим дня та інші важливі важелі впливу для сумлінного прийому ліків хворою людиною. Від імені фармацевтичного виробника слово взяла Булига Ліда. Вона проаналізувала види лікарських форм і наголосила, що для ділової мегаполісної людини перевага надається пероральним пролонгованим лікарським засобам на що вона як виробник буде звертати пильну увагу. Якщо пацієнт забуде про прийом, то це не біда, адже ліки треба прийняти раз на добу. Подбав наш виробник про привабливу упаковку, детальну інструкцію та приємні органолептичні властивості, створення вітчизняних генериків відомих брендових антибактеріальних препаратів. Важливим етапом створення нового препарату, на думку фармацевтичного виробника є проведення соціологічних досліджень та аналізу ринку даної групи препаратів. На переконання Ігора Комарицького завершальною і вагомою ланкою в комплаєнтності є провізор. Він підтверджує слова лікаря і продовжує бесіду про важливість і необхідність постійного, своєчасного прийому ліків пацієнтом, що є запорукою одужання. Його добрі слова і щира посмішка, доречні рекомендації — є ключовим моментом для пацієнта.

Конкурсний день добіг до кінця. Всі тривоги уже позаду, то ж ми повністю полинули в знайомство з мальовничим та гостинним Ярославським краєм.

Срібні призери Всеукраїнської студентської олімпіади з фармації 2010 року Лідія Булига, Комарицький Ігор (Національний фармацевтичний університет, м. Харків):

— Участь в олімпіаді залишила дуже приємні враження. Поїздка вдалася досить цікаваю та дозволила багато дізнатися про чудове місто Ярославль. Під час проведення змагань нам вдалося поспілкуватися з багатьма учасниками з різних країн та міст Росії. На наш погляд, підготовка фахівців в Україні нічим не поступається російській, а можливо навіть краща. Так, обговорюючи з іншими командами конкурсні завдання, виявилося що деякі ніколи не стикалися з подібними питаннями, тоді як для нас — це частина обов’язкової програми. Учасників змагань приймали в комфортабельному готелі, надали можливість поїхати на екскурсію по Ярославлю, та приємно проводити час до й після змагань. Ми думаємо, що рівень проведення олімпіади був дуже високим, за що вдячні організаторам.

Бронзовий призер Всеукраїнської студентської олімпіади з фармації 2010 року Настя Бабушкіна (Луганський державний медичний університет):

— Дуже сподобалася сама організація олімпіади, ми всі побачили скільки сил і душі було вкладено в її проведення. Вражає і сам Ярославль, його околиці, ми ніби потрапили в справжню зимову казку.

Гаврилов Андрій Станіславович (Єкатерінбург) , декан фармацевтичного факультету УДМА, д.ф.н., професор; Мізіна Прасковья Георгіївна (Самара),професор кафедри фармацевтичної технології СамДМА, д.ф.н., професор;
Соколова Людмила Володимирівна (Тернопіль), декан фармацевтичного факультету, Тернопільский ДМУ, к.ф.н., доцент; Алексінцева Ольга Олександрівна
(Санкт-Петербург) , доцент кафедри біотехнології СПбХФА, к.б.н.

Найважче було навчитися працювати командою, адже всі учасники збірної України приїхали з різних її регіонів, але я думаю, що ми добре впоралися і з цим завданням. Завдання були досить цікаві і вимагали від нас не тільки хороших теоретичних знань з предметів, але й деякого творчого оригінального підходу до відповіді. Чудово, що такі олімпіади відбуваються, адже вони стимулюють розвиток фармацевтичної галузі в цілому, дозволяють показати набуті знання молодим фахівцям і ще раз переконатися в тому, що обрана професія дозволить реалізуватися в майбутньому

Соколова Людмила Володимирівна — керівник делегації команди студентів Україні, голова журі Всеукраїнської студентської олімпіади з фармації, декан фармацевтичного факультету Тернопільського державного медичного університету імені І.Я. Горбачевського:

— Для студентів і мене особисто це цікаве спілкування, збагачення науковими та освітніми знаннями, крім того, це дотик до культурних та історичних витоків нашого минулого і сьогодення.

На закритті олімпіади ми від команди України подарували ікону «Почаївської Божої матері» з побажаннями миру, добра і благополуччя землі російської. Віце-губернатору м. Ярославля було приємно почути, що в минулому році саме Ярослав Мудрий став переможцем в українському конкурсі «100 видатних українців».

Для наших українських студентів — це урок того, як окремим цікавим і різношерстим особистостям працювати в команді, і це не завжди просто!

Приємно було почути слова похвали на адресу нашої команди від члена журі секції «Управління та економіка фармації» генерального директора IMS Health, доктора фармацевтичних наук, Денисової Марії Миколаївни, яка назвала нашу команду найпрофесійнішою.

Для мене поїздка була дуже корисною і змістовною і багато чого з того, що я побачила, і в плані організації, і в плані завдань, ми обов’язково врахуємо при проведенні нашої Всеукраїнської олімпіади. Наприклад, цікавими були критерії оцінювання: робота команди, оригінальність рішення, форма відповіді.


Людмила Соколова канд. фарм. наук, декан фарм. факультету ТДМУ iм. I.Я. Горбачевського

http://www.provisor.com.ua






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика