Логотип журнала "Провизор"








Звернення Миколаївської фармацевтичної асоціації до президента України Ющенко В.А. і прем'єр-міністра України Тимошенко Ю.В.
Другие статьи из раздела: Открытое письмо
Статья
№ 10'2010 Обращение о пожертвовании на возведение Храма Фармацевтов
№ 08'2010 Обращение о пожертвовании на возведение Храма Фармацевтов
№ 06'2010 Обращение о пожертвовании на возведение Храма Фармацевтов
№ 04'2010 За любовь
№ 03'2010 Обращение о пожертвовании на возведение Храма Фармацевтов
№ 17'2009 С Днем фармацевтического работника поздравляют своих коллег коллектив журнала "Провизор",Биофармы,компании -Heel,представительства Шовен Анкерфарм ГмбХ
№ 17'2009 С Днем фармацевтического работника поздравляют своих коллег коллектив журнала "Провизор",Биофармы,компании -Heel,представительства Шовен Анкерфарм ГмбХ
№ 11-12'2009 Відкритий лист Асоціації виробників інноваційних ліків
№ 09'2009 ОТКРЫТОЕ ПИСЬМО Голові Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Кужель О.В.
№ 08'2009 ОТКРЫТОЕ ПИСЬМО

Звернення Миколаївської фармацевтичної асоціації до президента України Ющенко В.А. і прем’єр-міністра України Тимошенко Ю.В.


Роздрібний фармацевтичний сектор, а саме аптечні заклади, є соціально важливою ланкою в забезпечені громадян України доступними лікарськими засобами, і ми — представники роздрібного сектору висловлюємо стурбованість з приводу останніх цінових коливань на фармацевтичному ринку.

Ми готові до конструктивних дій та діалогу для налагодження стабільного функціонування ринку лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Сьогодні є реальна можливість знизити ціни на ліки, тому що одним з додаткових факторів стрімкого зростання цін є несправедливе управління окремих операторів ринку лікарських засобів, що призводить до невиправданого завищення цін, яке обумовлено можливостями достатньо вільного ціноутворення на лікарські засоби.

Одним з прикладів такого завищення цін є те, що у середньому рентабельність по фармацевтичній промисловості в країні становить 70 %, а деяких препаратів — і всі 200 %, а аптеки сьогодні працюють із рентабельністю трохи більше відсотка при середній націнці на препарати 35 %!!!!!!

Ціни на імпортні препарати мають відповідати, а не перевищувати світові ціни, згідно щорічного Довідника з показників міжнародних цін на лікарські засоби (Drug Price Indicator Guide). Та тільки після моніторингу та експертизи ціни, її обґрунтування, можна встановити гранично обґрунтовані оптово-отпускні ціни, оптові ціни виробників та роздрібні ціни на лікарські засоби та вироби медичного призначення.

6 листопада 2008 року вступила в дію Постанова Кабінету Міністрів України № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення», основною метою якої є запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, зазначених у Національному переліку, який затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2006 року № 400 та Переліку лікарських засобів та виробів медичного призначення, затвердженого спільним Наказом МОЗ та Мінекономіки України від 03.12.2001 р. № 480 / 294, шляхом встановлення граничних постачальницько-збутових надбавок (націнок) та граничних торгівельних (роздрібних) надбавок (націнок) на лікарські засоби та вироби медичного призначення.

Для того, щоб вказана Постанова ефективно працювала на здешевлення лікарських засобів, та система державного регулювання цін на основний перелік лікарських засобів була дієвою, необхідно запровадити механізм, який вже активно використовується в більшості розвинених країн світу та направлений на здешевлення та стабілізацію фармацевтичного ринку:

  1. Підготувати обґрунтування та медичні рекомендації, які реально дозволять знизити ціни, основним складником яких є базова обґрунтована оптова ціна.
  2. Ціни на імпортні препарати, які ввозяться до України, не повинні перевищувати світові ціни на них (на сьогодні ціна перевищує світову). При встановленні ціни на імпорт керуватись Переліком ВОЗ основних лікарських засобів, як базою світової ціни на них, для того, щоб порівнювати, за якими цінами препарати ввозяться в Україну, та не допускати їх завищення.
  3. Розрахунок оптової ціни вітчизняного виробника повинен затверджуватися єдиною методикою ціноутворення, планування, обліку, калькування собівартості продукції, затвердженою законодавчими актами.
  4. Торгівельна надбавка для аптек повинна нараховуватись на чітко визначену законодавчо оптову (відпускну) ціну виробника.
  5. Згідно Законів України «Про лікарські засоби», «Про ліцензування деяких видів господарської діяльності», «Про засади державного контролю в сфері господарської діяльності» на Державну службу лікарських засобів покласти функції з питань ліцензування, на Державну інспекцію з контролю за якістю лікарських засобів — контроль якості лікарських засобів, на Державну інспекцію з контролю за цінами — контроль за дотриманням законодавства в сфері державного регулювання цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення. Розмежування повноважень у цих сферах контролю сприятиме профілактиці корупції та посадових зловживань, забезпечить ефективний контроль за додержанням законодавства.

У зв’язку з вищенаведеним пропонуємо:

  1. Скасувати дію постанов КМУ № 955 від 17.10.2008 року, № 837,827 від 10.09.2008 року, № 955 від 17.10.2008 року.
  2. Відновити Постанови КМУ№ 179 від16.02.1998року та № 739 від 02.06.2003 року.
  3. Реформування сфери охорони здоров’я розпочати після законодавчого врегулювання та громадського обговорення.
  4. Припинити практику ігнорування думки громадськості при формуванні державної політики в сфері фармацевтичної діяльності.
  5. Створити Раду фармацевтів при Кабінеті Міністрів України з залученням представників більшості фармасоціацій.

СПОДІВАЄМОСЯ НА ПОРОЗУМІННЯ!!!

Від імені та за дорученням

Громадської організації
Спілка підприємців Миколаївської і Херсонської області

Громадської організації Миколаївська фармацевтична ассоціація

Прудникова Олена Євгенівна

http://www.provisor.com.ua






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика