Логотип журнала "Провизор"








Фармгалузь України у цифрах і фактах
Другие статьи из раздела: Новости
Статья
№ 19`2014 Выбираем свой вид страхования
№ 14`2014 Хирургия и психология тоже!
№ 10`2014 Новый способ избавления от лишних килограммов: актуально перед летним сезоном
№ 15'2011 В Україні відзначили Міжнародний день боротьби з вірусними гепатитами
№ 15'2011 Реформа охорони здоров’я у фокусі Громадської ради при ДонОДА
№ 15'2011 Андрій Сердюк: «В Україні зберігається значний розрив між високим рівнем використання ядерних та радіаційних технологій та відсталим радіологічним контролем опромінення персоналу і населення»
№ 15'2011 Кабинет министров Украины утвердил перечень документов, прилагаемых к заявлению о выдаче лицензии
№ 15'2011 Віктор Янукович дав старт медичній реформі
№ 15'2011 Определение кодов товаров согласно УКТВЭД
№ 14'2011 Популярные лекарства скоро подешевеют

Фармгалузь України у цифрах і фактах


В цьому році наша країна відсвяткувала 17-річчя своєї незалежності. І можна зі впевненістю констатувати, що фармацевтична галузь України відбулася.

Сьогодні українська фармація — це потужна галузь, яка швидко розвивається. Кожного року обсяг реалізованої фармацевтичної продукції вітчизняного виробництва збільшується більш ніж на 15 %. Створено низку якісних та доступних вітчизняних препаратів. 61,7 % реалізованих упаковок лікарських засобів — ліки вітчизняного виробництва. Створено висококонкурентний ринок лікарських засобів, що розвивається: на сьогодні зареєстровано більше 12,8 тисяч найменувань ліків. Інтенсивно розвивається фармацевтична освіта, впроваджуються світові стандарти у підготовці фахівців.

Підготовка фахівців галузі здійснюється у 17 вищих навчальних закладах та училищах. Кількість працюючих на підприємствах та установах галузі нараховує кілька сотень чоловік, і вона постійно зростає.

Позитивною тенденцією розвитку фармацевтичної галузі є впровадження стандартів GMP. На сьогодні 24 виробничих дільниці вітчизняних підприємств сертифіковані на відповідність вимогам належної виробничої практики.

Стратегічними напрямками розвитку на сьогодні є формування національної політики забезпечення населення України ефективними і доступними лікарськими засобами; вдосконалення цінової політики; фінансування наукових розробок зі створення лікарських засобів; забезпечення безпечності лікарських засобів, удосконалення клінічного контролю генеричних препаратів, дослідження фармацевтичної еквівалентності та біоеквівалентності ліків, формування системи фармацевтичної освіти тощо.

Серед пріоритетних напрямів реформування фармацевтичної галузі актуальним є внесення змін до чинного законодавства щодо державного регулювання цін на лікарські засоби в Україні, створення інформаційного банку та довідкової системи по цінах на лікарські засоби, удосконалення системи забезпечення якості ліків, прийняття нової Концепції розвитку фармацевтичної галузі, тощо.

На сьогоднішній день фармацевтичний ринок в Україні динамічно розвивається. Так, у 2004 році його обсяги вперше перевищили 1 млрд долл. США. Щорічний приріст обсягів ринку протягом останніх років складає не менше 20 %, прогнозне зростання на 2008 рік складає 30–35 %. Так, протягом першого півріччя в Україні було реалізовано фармацевтичної продукції на суму 1745,7 млн долл., що на 25 % більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Питома вага продукції українського виробництва складає близько 27 %. На сьогоднішній день в Україні діє 149 підприємств, які виробляють лікарські засоби.

Протягом останніх років фармацевтичні підприємства України переходять на європейські стандарти якості. Наприкінці 2004 року Урядом України було прийнято рішення про запровадження, як обов’язкових з 1 січня 2009 року, стандартів належної лабораторної, клінічної, виробничої та дистриб’юторської практик, гармонізованих із відповідними стандартами ЄС та рекомендаціями ВООЗ.

За період з січня 2003 по вересень 2008 року було сертифіковано 24 виробничих дільниць 12 вітчизняних виробників лікарських засобів. Номенклатура лікарських засобів, виробництво яких здійснюється у повній відповідності до вимог GMP станом на вересень цього року перевищила 170 найменувань.

http://www.provisor.com.ua






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика