Логотип журнала "Провизор"








ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ФІРМА «ФАРМАЦІЯ»

Лист від 12 червня 2001 р. № 8/669

Редакції журналу «Провізор»

Хмельницька обласна фірма «Фармація» направляє такі зауваження та пропозиції стосовно проекту Закону України «Про лікарські засоби»:

Розділ І.

Стаття 2.

У визначенні терміну «Доступні препарати» вбачаємо недоопрацювання або допущену механічну помилку у вислові: «можуть продаватися без рецепта як в аптечних закладах, так і в інших приміщеннях». Визначення терміну вимагає професійного уточнення, змістовного пояснення слів «так і в інших приміщеннях» або вилучення цих слів з тексту Закону, оскільки реалізація лікарських засобів як вид діяльності ліцензується.

Термін «Аптечний кіоск (пункт)» пропонуємо записати: «Аптечний пункт (кіоск)», тобто виділити спочатку аптечний пункт, як такий, що згідно діючої нормативної і правової бази створюється при лікувально-профілактичних закладах і має право відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів.

Термін «Рецептурні лікарські засоби» пропонуємо викласти у такій редакції: «Рецептурні лікарські засоби — лікарські засоби, зареєстровані в Україні, як такі, що реалізуються через аптеки, аптечні пункти за рецептом лікаря».

Розділ II.

Стаття 10.

Пропонуємо в останньому абзаці статті встановити до 6 місяців термін реалізації аптечною мережею залишків лікарських препаратів, що у разі скасування реєстрації знімаються з продажу.

Розділ III.

Стаття 13.

Пропонуємо речення: «Продаж виготовлених в аптеці лікарських засобів іншим аптекам не дозволяється» з абзацу 2 статті вилучити, бо подібна редакція позбавляє центральні районні аптеки та аптеки з правом виготовлення лікарських засобів можливості забезпечення даними лікарськими засобами підвідомчої та мілкороздрібної аптечної мережі, в яких відсутні умови для виготовлення ліків.

Розділ VI.

Вислови «торгівля» лікарськими засобами пропонуємо замінити на «реалізація».

Також пропонуємо доповнити даний розділ такими пунктами:

«Заявник (власник реєстраційного посвідчення), відповідальний за якість, безпеку та ефективність лікарських засобів, виробів медичного призначення, повертає покупцю (юридичній особі) фінансові витрати за всі збитки, які несе покупець (юридична особа) по вилученню з реалізації, проведенню аналізів, поверненню постачальнику або знищенню неякісно виготовлених і забракованих Держінспекцією лікарських засобів і виробів медичного призначення».

«Виробник (юридична особа), який продав покупцю (юридичній особі) фальсифіковані лікарські засоби, вироби медичного призначення, повертає покупцю (юридичній особі) фінансові витрати за збитки, які несе покупець по вилученню з реалізації, проведенню аналізів, поверненню постачальнику (виробнику) або знищенню фальсифікованих лікарських засобів, виробів медичного призначення».

Стаття 23.

В зв’язку з тим, що аптечні пункти створені при закладах охорони здоров’я з метою забезпечення хворих необхідними лікарськими засобами, просимо два останні речення цього абзацу викласти у такій редакції:

«Реалізація рецептурних та безрецептурних лікарських засобів здійснюється в аптеках і аптечних пунктах». «Аптечні кіоски реалізують безрецептурні лікарські засоби».

Директор фірми «Фармація» Попчук М. В.





© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика