Логотип журнала "Провизор"








Андрій Сердюк: «В Україні зберігається значний розрив між високим рівнем використання ядерних та радіаційних технологій та відсталим радіологічним контролем опромінення персоналу і населення»
Другие статьи из раздела: Новости
Статья
№ 19`2014 Выбираем свой вид страхования
№ 14`2014 Хирургия и психология тоже!
№ 10`2014 Новый способ избавления от лишних килограммов: актуально перед летним сезоном
№ 15'2011 В Україні відзначили Міжнародний день боротьби з вірусними гепатитами
№ 15'2011 Реформа охорони здоров’я у фокусі Громадської ради при ДонОДА
№ 15'2011 Кабинет министров Украины утвердил перечень документов, прилагаемых к заявлению о выдаче лицензии
№ 15'2011 Віктор Янукович дав старт медичній реформі
№ 15'2011 Определение кодов товаров согласно УКТВЭД
№ 14'2011 Популярные лекарства скоро подешевеют
№ 14'2011 В Крыму власти открыли 26 социальных аптек


Андрій Сердюк: «В Україні зберігається значний розрив між високим рівнем використання ядерних та радіаційних технологій та відсталим радіологічним контролем опромінення персоналу і населення»

Національна академія медичних наук України (НАМНУ) та Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) розпочали спільну роботу над створенням єдиної державної системи контролю та обліку доз професійного опромінення.
За даними МОЗ України, загалом потребують дозиметричного контролю близько 50 тисяч працюючих, в тому числі 14 636 працівників АЕС, 6 156 працівників ЧАЕС, більше 9 100 медичних працівників та інші працюючі у галузях промисловості, науки, освіти. На сьогодні територіальні дозиметричні служби функціонують в 13 з 25 областей України. Існуючі системи індивідуального дозиметричного контролю (ІДК) спроможні визначити лише дози жорсткого гама-випромінювання з недостатньою точністю. Без контролю залишаються дози бета-, нейтронного та м‘якого випромінювання, взагалі не контролюються дози на кришталик ока та шкіру, не контролюються також додаткові ліміти доз, зокрема дози жінок віком до 45 років.
Як зазначив Президент НАМНУ Андрій Сердюк, відсутність адекватного дозиметричного контролю та систематичного обліку індивідуальних доз працюючих унеможливлює контроль та поліпшення безпеки праці та виробничого середовища, а також підвищення культури безпеки та оптимізації технологій. «Слід підкреслити, що відсутність інформації про ті чи інші види доз (на шкіру, кришталик ока, нейтронного випромінювання або дози на жіночі дітородні органи) не тільки не означає, що шкідливий вплив цих чинників відсутній, але й приховує істинну картину опромінення персоналу категорії А», - сказав А.Сердюк.
Першочергові завдання Єдиної державної системи (ЄДС) покликані радикально поліпшити стан радіаційної безпеки в Україні та привести ситуацію із професійним опроміненням персоналу (близько 50 тис. чоловік) у відповідність до вимог законодавства України, а також норм Європейського Союзу та МАГАТЕ. Виконання цих завдань пропонується вирішити через впровадження трьох базових заходів: 1) створення державного реєстру індивідуальних доз; 2) створення центральної позавідомчої дозиметричної служби; 3) приведення нормативноправової та науково-методичної бази з питань контролю та обліку індивідуальних доз професійного опромінення у відповідність до сучасних вимог ЄС. 
«Виконання запропонованих заходів дозволить швидко надолужити відставання радіаційної безпеки в Україні від високого рівня використання радіаційних технологій та комплексно розв‘язати проблему радіаційного захисту персоналу та населення України», - наголосив Андрій Сердюк.

За матеріалами прес-служби НАМН України

http://www.provisor.com.ua






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика