Логотип журнала "Провизор"








ПРОФІЛАКТИКА НЕБЕЗПЕКИ ВИКОРИСТАННЯ ЕНЕРГЕТИЧНИХ НАПОЇВ В УКРАЇНІ


ПРОФІЛАКТИКА НЕБЕЗПЕКИ ВИКОРИСТАННЯ ЕНЕРГЕТИЧНИХ НАПОЇВ В УКРАЇНІ

О.В.Парамош, к.фарм.н., асист. Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

З початку 90-х років минулого століття енергетичні напої швидко стали поширюватися та завоювали ринок у понад 120 країнах світу [1]. Енергетичні напої (енергетики, енерготоніки) – безалкогольні напої, у рекламній кампанії яких робиться акцент на їхню здатність стимулювати центральну нервову систему людини та/або підвищувати працездатність, а також на те, що вони не дають людині заснути. Вони пропонуються споживачеві різними виробниками під різними брендами – Red bull (Червоний бик), Adrenalіne Rush (Адреналін раш), Вurn (Берн), Shark (Акула), Flyіng Horse (Літаючий кінь), Jaguar (Ягуар) та інші [2].

Енергетики можуть відрізнятися один від одного своїм складом, але до всіх без виключення обов’язково входить кофеїн. Окрім того, туди входять великі дози досі невивчених біологічно-активних речовин, які можуть викликати певні несприятливі ефекти: порушення сну, втрату пам’яті, надмірне немотивоване збудження, хвилювання, тахікардію, підвищення артеріального тиску, аритмію, нудоту та блювоту, стан депресії, судоми та інше [3]. За майже 20 років свого існування рівень продажу цих напоїв зростав щорічно близько на 50 %. За даними статистики, у 2005 році в світі було реалізовано більше трьох мільярдів баночок відповідних напоїв [1].

Слід врахувати, що існують випадки, коли споживачі одночасно роблять мікси кофеїну та алкоголю, але це антиподи: перший бадьорить, а другий розслабляє. До того ж кофеїн підсилює дію алкоголю на мозок. При прийомі надмірних доз алкоголю одночасно з енергетичними напоями у людини може виникати гіпертонічний криз з можливими летальними наслідками. А слабоалкогольні «енергетики» небезпечні вже тим, що людина, яка їх вживає, не може адекватно оцінювати свій стан, тобто втрачає контроль за випитою дозою, що спонукає до повторного вживання алкоголю, викликаючи швидку залежність.

Не так давно в різних країнах світу почали активно приділяти увагу проблемі споживання населенням енергетичних напоїв. У зв’язку з цим було проведено багато досліджень, пов’язаних з їх впливом на організм, де основною причиною є споживання енергетиків молодими людьми (згідно результатів досліджень науковців близько 30 % споживачів складають діти, 50 % – це підлітки та особи молодого віку) [4].

За даними літератури [5], смертельна доза для людини становить близько 10г кофеїну – це приблизно 150 банок енергетичного напою. Ряд країн висловили свою стурбованість і розпочали заборону відповідних напоїв. Зокрема, енергетики офіційно заборонені у Франції, Данії та Норвегії [6]. У цих країнах їх можна знайти тільки в аптеках, відпускаються суто за рецептами лікарів, оскільки вважаються лікарськими засобами, дози їх прийому дуже суворі. Енергетичні слабоалкогольні напої з фруктовим присмаком, які містять кофеїн і алкоголь, вилучили з продажу у США – такому рішенню передувала низка випадків, коли студенти непритомніли і потрапляли до лікарень. В Німеччині категорично заборонено виробництво енерготоніків [7]. Недавно швецькі правоохоронні органи почали розслідування трьох смертей, які начебто викликані вживанням енергетичних напоїв. У Мексиці заборонено продаж подібних напоїв у барах та нічних клубах. У Канаді правила не дозволяють додавати до алкогольних напоїв кофеїн. У Шотландії мають намір заборонити напої з вмістом кофеїну. В жовтні 2009 року в Росії зафіксований смертельний випадок студентки, яка померла від крововиливу в підшлункову залозу, що був викликаний передозуванням енерготоніку, тому в Росії енергетики заборонені для продажу школярам. У Польщі впроваджено нові правила щодо інформування покупців про енергетичні напої. До кінця 2011 р. на всіх етикетках енергетичних напоїв має міститися додатковий напис, який застерігатиме споживачів від надмірного вживання даних напоїв. Зокрема на етикетці з’явиться напис, який не рекомендує вживання напою дітьми шкільного віку, вагітними жінками та особами з алергією на кофеїн. Нагадаємо, що енергетичні напої категорично забороняється вживати вагітним, дітям до 12 років, людям похилого віку, при гіпертонії, особам із захворюваннями серцево–судинної системи, виразці шлунку, глаукомі, підвищеній збудливості та чутливості до кофеїну, також людям, які схильні до зайвої ваги, оскільки «енергетики» є надзвичайно калорійними [6-12].


В Україні після прийняття офіційної заборони щодо розпивання алкогольних напоїв в громадських місцях та місцях масового скупчення людей попит на енергетичні напої збільшився. Після споживання 3-х банок енерготоніку ефект є сильним, але алкоголю в крові немає, а придбати його можна в любих місцях: барах, на дискотеках, всіх супермаркетах, на автомобільних заправках. Це на законодавчому рівні не карається [8].

Незважаючи на те, що ми не володіємо даними про можливу реалізацію таких напоїв через аптеки, фармацевти не можуть стояти осторонь від небезпеки їх використання. На нашу думку відповідна проблема споживання енергетичних напоїв в Україні існує. Дія енергетичних напоїв на організм до кінця ще не досліджена. Вона досконало має бути вивчена науковцями в області токсикології, фармакології з широким інформуванням аптечних працівників та всього населення, з великим акцентування на молодь, яка є частим споживачем енергетичних напоїв.

Список літератури

1. Лаган О. Енергетики: як на тобі заробляють. Інструкція до використання / О. Лаган // [Електронний ресурс]. – Режим доступу до інформації: http://www.slideshare.net/innovationgirl/energetics.

2. Енергетичні напої. [Електронний ресурс].–Режим доступу до інформації: http://uk.wikipedia.org/wiki.

3. Енергетичні напої викликають судоми [Електронний ресурс]. – Режим доступу до інформації: http://gazeta.ua/articles/health-newspaper/229619.

4. Потребление енергетических напитков (Реферативна інформація) // Укр. мед. часопис. – 2011. – № 1. – С. 16.

5. Спеціалісти в області здоров’я і медицини розповіли всю правду про енергетичні напої. [Електронний ресурс]. – Режим доступу до інформації: http://poltava.info/news/poltava/item/2010/11/13/12-45-07/Spetsialisti-v-oblasti-zdorovya-i-meditsini-rozpovili-vsyu-pravdu-pro-energetichni-napoi.htm

6. Попроцька Л. Поєднання алкоголю та енергетичних напоїв призводить до неочікуваних наслідків / Л. Попроцька // [Електронний ресурс]. – Режим доступу до інформації: http://www.wz.lviv.ua/articles/9008.

7. У США заборонили енергетичні напої. [Електронний ресурс]. – Режим доступу до інформації: http://www.osvita.com/interesting/13-12-2010/1292251967/

8. Мащенко К. Енергетичні напої: окриляють чи вбивають? / С. Маршина // [Електронний ресурс]. – Режим доступу до інформації: http://www.porogy.zp.ua/aktualno/energetichni_napoyi_okrilyaiut_chi_vbivaiut.

9. Baum M. The influence of a taurine containing drink on cardiac parameters before and after exercise measured by echocardiography / М. Baum, М. Weiss // Amino Acids. – 2001. – Vol. 20, № 1. – Р. 75-82.

10. Effects of Energy Drink Ingestion on Alcohol Intoxication / Ferreria [et al.]// Alcoholism: Clinical and Experimental Research.– 2006. – Vol. 30, № 4. – Р. 598-605.

11. Taurine: Protective properties against ethanol-induced hepatic steatosis and lipid peroxidation during chronic ethanol consumption in rats / Kerai [et al.] // Amino Acids. – 2005. – Vol. 15, № 1-2. – Р. 53-76.

12. Diuretic potential of energy drinks/ Reisenhuber [et al.] // Amino Acids. – 2006. – Vol. 31, № 1. – Р. 81-83.

http://www.provisor.com.ua






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика