Логотип журнала "Провизор"








АНТИМОНОПОЛЬНИЙ КОМІТЕТ НАПОЛЯГАЄ НА НОРМАТИВНОМУ ВРЕГУЛЮВАННІ ВЗАЄМОВІДНОСИН МІЖ ЛІКАРЯМИ ТА ФАРМАЦЕВТАМИ

АНТИМОНОПОЛЬНИЙ КОМІТЕТ НАПОЛЯГАЄ НА НОРМАТИВНОМУ ВРЕГУЛЮВАННІ ВЗАЄМОВІДНОСИН МІЖ ЛІКАРЯМИ ТА ФАРМАЦЕВТАМИ

Антимонопольний комітет України вважає за доцільне запровадити в державі спеціальний нормативно-правовий акт, який би унеможливив лобіювання лікарями інтересів фармацевтичних компаній щодо призначення пацієнтам медпрепаратів для лікування. З такою пропозицією 17.12.2009 р. Комітет офіційно звернувся до Кабінету Міністрів України.

Зокрема, з метою вирішення порушеного питання Комітет просить Уряд доручити Міністерству охорони здоров’я створити робочу групу за участю Державної інспекції з контролю за якістю лікарських засобів, представників інших відомств, фармацевтичних компаній та їх об’єднань.

Комітет наголошує на необхідності запровадження нормативних правил, які урегулюють основні питання взаємодії лікарів та фармацевтичних компаній, які просувають медичну продукцію.

У ході розслідувань на фар ма цевтичному ринку Комітет з’ясував, що ме дич ні представники вироб ників, дистриб’юторів та реалізаторів лікарських засобів налагоджують співпрацю з лікарями задля промоції своєї продукції серед пацієнтів. За певну винагороду лікар прописує хворому препарат конкретного підприємства, що може бути набагато дорожчим, але не більш ефективним за аналоги.

«Очевидно, що така зацікавленість стимулює лікаря до призначення декількох медпрепаратів замість одного комбінованого під час видачі рецепту, хоча це може суперечити інтересам пацієнта, — зауважив з цього приводу в. о. Голови Антимонопольного комітету України Олександр Мельниченко. — Я з повагою ставлюся до лікарів та інших медпрацівників і хочу вірити в те, що подібні випадки є поодинокими, але така практика має бути припинена. І хоча це питання не відноситься прямо до повноважень Комітету, ми не могли стояти осторонь проблеми, яка турбує громадян, і тому розраховуємо на підтримку наших пропозицій з боку Уряду».

amc.gov.ua

http://www.provisor.com.ua






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика