Логотип журнала "Провизор"








Опрацювання алгоритму фармацевтичної опіки при відпуску зубних паст
Другие статьи из раздела: Фармацевтический рынок
Статья
№ 20'2010 КАК УВЕЛИЧИТЬ ПРОДАЖИ В ВАШЕЙ АПТЕКЕ
№ 15'2010 Генерики будут доминировать на фармацевтическом рынке Центральной и Восточной Европы до 2011 года
№ 09'2010 Фармацевтический рынок Украины. ИТОГИ 2009 года
№ 06'2010 ВИВЧЕННЯ АСОРТИМЕНТНОЇ ТА ЦІНОВОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО ЗУБНИХ ПАСТ
№ 23'2009 Фармацевтический рынок Украины Итоги трех кварталов 2009 года
№ 20'2009 Качество обслуживания в аптеках. Что изменилось за год?
№ 18'2009 ФАРМирующееся будущее
№ 18'2009 ФАРМирующееся будущее
№ 17'2009 ФАРМАЦЕВТИЧЕСКИЙ РЫНОК УКРАИНЫ. ИТОГИ ПЕРВОГО ПОЛУГОДИЯ 2009 г.
№ 17'2009 ФАРМАЦЕВТИЧЕСКИЙ РЫНОК УКРАИНЫ. ИТОГИ ПЕРВОГО ПОЛУГОДИЯ 2009 г.

Опрацювання алгоритму фармацевтичної опіки при відпуску зубних паст

І. В. Верменічева, Б. П. Громовик*, С. І. Терещук, О. О . Пасько, К. Л. Бень*, В. Є. Пришляк * Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, Одеський державний медичний університет

Головними винуватцями в утворенні карієсу є залишки їжі і зубний наліт. Гігієна порожнини рота відома здавна. Стародавні греки завдяки звичці постійно жувати смолу, гуму, корінці певних рослин досягали очищення зубів і масажу ясен. Перше туалетне приладдя, що приймається за зубочистки, знайдене при розкопках гробниць IV – III ст. до н. е. в Криму, Північній Італії, Східних Альпах, в Англії. У папірусі III – II тисячоліття до н. е. описані рецепти приготування відварів, полоскань для порожнини рота. Китайці застосовували для чищення зубів дерев’яні кілочки, а також зубні щітки. Індуси в V ст. до н. е. користувалися очищаючою зуби паличкою. Відомо, що догляд за порожниною рота був частиною релігійних обрядів стародавніх мусульман [14,17].

Сьогодні з метою запобігання карієсу і захворювань ясен, для видалення з порожнини рота зубного нальоту і залишків їжі, використовують зубну щітку, зубний порошок, зубну пасту, зубну нитку (флос), міжзубні йоржики, зубочистки та зубний еліксир чи ополіcкувач.

Зубний порошок, подібний до сучасного, з’явився у Великобританії в кінці XVIII століття. Для чищення зубів матеріально забезпечені люди використовували зубну щітку, решта ж задовольнялися пальцями.

Зубний порошок вийшов з вживання в Україні на початку 1990-х рр. у зв’язку з широким імпортом зарубіжної зубної пасти. Сьогодні ситуація сприятлива для виходу на ринок саме цього товару: по-перше, впровадження урядом заходів обмеження імпорту, а по-друге, збільшення останнім часом на ринку частки сфальсифікованої зубної пасти (до 50 %), яку завозять здебільшого з Індії та Болгарії.

Головним компонентом зубного порошку є кальцію карбонат (очищена крейда) іноді — біла глина. Крім того, до складу порошків входять поверхнево-активні речовини. Для поліпшення смакових характеристик до даної суміші додають ароматизатор і підсолоджувач. Для посилення лікувально-профілактичних властивостей зубних порошків, деякі фірми вводять в склад додаткові компоненти, наприклад, морську сіль, активоване вугілля тощо. Властивості зубного порошку очищати зуби і масажувати ясна достатньо високі, однак його головними недоліками порівняно з пастами є абразивний вплив на емаль зубів та втрата частини продукту у процесі використання [14, 19, 21–23].

До кінця XIX століття зуби чистили лише зубним порошком. Продавали його в невеликих паперових пакетиках, які часто упускали на підлогу, і дорогоцінний порошок розсипався. У 1873 році ньюйоркський аптекар з відомим сьогодні всьому світу прізвищем Колгейт запропонував випускати «розріджений» порошок-пасту, проте зазначений продукт не отримав широкої споживацької підтримки, позаяк порошок-пасту упаковували в скляні банки, які часто розбивалися.

Промучившись декілька років з незручною упаковкою, 40-річний дантист з Нью-Лондона Вашингтон Шеффілд у 1892 році налагодив випуск туб із зубною пастою. Прикладом послужив досвід одного американського художника, який ще в 1840-х роках зберігав свої фарби в олов’яних трубочках. Вашингтон подумав, що подібні трубочки після невеликої модернізації можна використовувати, щоб зберігати зубну пасту, а також всілякі мазі і креми. Ідея так захопила лікаря, що він залишив практику і всерйоз зайнявся випуском туб із зубною пастою. Проте Шеффілд не був бізнесменом і не здогадався вчасно запатентувати свій винахід.

Через рік після того, як стоматолог з Нью-Лондона запустив випуск тюбиків, про новацію дізнався аптекар Колгейт. Він швидко перейняв практику упаковки в туби і став власником прав на ноу-хау. З 1896 року Колгейт почав виробляти зубні пасти в тюбиках за власною технологією, завдяки чому і тюбик, і паста одержали загальне визнання в Америці і Європі. Поступово олово, з якого робилися перші туби, замінили на алюміній, а пізніше і на пластик.


Для упаковки паст в колишньому Союзі тюбики стали використовувати тільки з 50-х років XX ст. До цього пасти продавалися в жерстяних, а пізніше і в пластмасових банках. Правда, і в цій упаковці зубна паста з’являлася на прилавках радянських магазинів достатньо рідко, беззастережним лідером продажу був зубний порошок [25].

Усі зубні пасти сьогодні розділяють на дві великі групи залежно від їх призначення: гігієнічні і лікувально-профілактичні. Гігієнічні зубні пасти не мають в своєму складі лікувальних речовин і служать виключно для очищення порожнини рота. До цієї групи можна віднести, мабуть, тільки дитячі пасти. Тому друга група лікувально-профілактичних зубних паст численніша. До неї відносять протикарієсні, протизапальні, відбілюючі, содові пасти, пасти для чутливих зубів, а також багатофункціональні (універсальні) пасти, призначені для запобігання відразу декількох стоматологічних захворювань або станів органів порожнини рота [20, 27].

Загальноприйнято, що зуби зубною щіткою і пастою потрібно чистити не менше трьох хвилин двічі на день — вранці після сніданку та ввечері перед сном, після останнього приймання їжі. При цьому цей процес повинен відбуватися у такому порядку:

  • Перед чищенням зубну щітку обов’язково потрібно помити.
  • На щітку наноситься невелика кількість пасти.
  • Чищення починають з верхньої щелепи.
  • Головку зубної щітки розташовують під кутом 45 градусів до лінії ясен і роблять короткі кругові рухи в напряму від ясен до ріжучого краю, рухаючи від щоки до передніх зубів. Виконують 10 кругових рухів, після цього повторюють теж саме з іншого боку верхньої щелепи.
  • Чистять внутрішню поверхню кожного зуба круговими рухами в горизонтальному і вертикальному напрямку. При чищенні передніх зубів щітку розташовують перпендикулярно до зубного ряду.
  • Рухами вперед-назад очищують жувальні поверхні зубів. Необхідно виконати 10–15 рухів з кожного боку з роту назовні.
  • Повторюють те ж саме для зубів нижньої щелепи.
  • Завершують чищення масажем ясен — при закритому роті щіткою роблять кругові рухи із захопленням зубів і ясен.
  • Далі чистять язик. Для цього використовують скребок для язика. Починають чищення язика із задньої частини і поступово прямують до передньої поверхні. Деякі зубні щітки обладнанні спеціальними рельєфними «подушечками» для чищення ясен і язика.
  • Після закінчення чищення зубів слід ретельно прополоскати рот питною водою.
  • Під кінець миють щітку з милом і видаляють з неї рештки їжі та ставлять її в склянку щетиною вгору або у футляр.

Найоптимальнішим сховищем для щітки є відкрите для світла місце в сухому приміщенні, яке добре провітрюється. Склянку чи футляр треба час від часу промивати гарячою мильною водою і добре просушувати. Раз на два-три дні бажано промивати щітку в ополіскувачі для рота, який містить антибактеріальний компонент або спирт. Не слід користуватися однією щіткою більш ніж три місяці [5, 6].

Чищення зубів щіткою повинне доповнюватися використанням зубних ниток — флосів, за допомогою яких легко вичищати міжзубні щілини. Найякісніші (і найдорожчі) флоси виготовляють з натуральних шовкових ниток, найпоширеніші (і доступніші за ціною) — зі штучного волокна, наприклад, з капрону чи нейлону. Щоб нитки не застрягали між зубами, їх вкривають спеціальним полімером. Загалом флоси бувають різні — рельєфні, круглі, ароматизовані, вкриті воском, просякнуті фторидами й іншими речовинами, які укріплюють зубну емаль.

Чистити зуби флосом рекомендується після кожного прийому їжі і чищення зубів таким чином:

  • З касети витягується 30–40 см флосу.
  • Велика частина флосу намотується на середній палець лівої руки.
  • Частина флосу, що залишилася, намотується на середній палець правої руки так, щоб проміжок нитки між пальцями був завдовжки приблизно 5–10 см.
  • Флос натягують вказівними і великими пальцями і обережно вводять в проміжок між зубами. Уникають різких рухів, щоб не порізати ясен.
  • Обвивають нитку навколо зуба і рухами вгору-вниз видаляють наліт, зокрема з-під лінії ясен.
  • Після цього флос виводиться з-під ясна, але не виймається з міжзубного проміжку.
  • Таким же чином чиститься поверхня сусіднього зуба.
  • Після закінчення чищення флос виводиться з проміжку між зубами.
  • Процедура повторюється на всіх зубах. Для кожного зуба відмотують новий відрізок флоса.

Для очищення широких міжзубних проміжків, просторів під незнімними ортодонтними апаратами (брекетами) та іншими ортопедичними конструкціями використовують також міжзубні йоржики. Вони настійно рекомендуються людям з імплантатами. Окрім очищення ворсинки йоржика масажують ясна, покращуючи кровообіг [6].

Йоржики виготовляються з короткої нейлонової щетини, зафіксованої між перекрученням дроту. На сьогоднішній день перевага віддається йоржикам з пластиковим покриттям дроту для уникнення утворення гальванічних струмів. Міжзубні йоржики бувають конічні і циліндрові, і розрізняються за жорсткістю. При цьому м’які йоржики рекомендують пацієнтам з підвищеною чутливістю зубів, і для чищення зубних імплантатів для уникнення травмування їх поверхонь.

Йоржик вводять в кожен міжзубний простір і здійснюють чищення поворотно-поступальною ходою і обертанням йоржика за годинниковою стрілкою. Тоненькі щетини йоржиків легко проникають у труднодоступні місця міжзубних проміжків і вичищають їх.

Іншим додатковим і добрим допоміжним засобом гігієни порожнини рота є зубочистка. Зубочистки бувають дерев’яні і пластмасові, а за формою обробки — трикутні, плоскі і круглі. Їх застосовують не тільки для видалення залишків їжі з міжзубних проміжків, але головним чином для видалення зубного нальоту з бічних поверхонь зуба. Особливо ефективне застосування зубочисток при наявності міжзубних просторів. Якщо ж зуби розташовуються щільно, то можливості використання зубочисток обмежені ясенною борозною.

Покращують очищення поверхонь зубів, попереджають утворення зубного нальоту та дезодорують порожнину рота зубні еліксири та ополіскувачі. Вони не замінюють процедури чищення зубів щіткою. Всі зубні еліксири, так само, як і зубні пасти, можна розділити на дві групи: гігієнічні і лікувально-профілактичні. Основне призначення гігієнічних еліксирів — дезодорування порожнини рота, тому вони застосовуються, як правило, у вигляді полоскань після чищення зубів. Гігієнічні зубні еліксири є водно-спиртовим розчином з додаванням різних ароматичних речовин (запашні масла, ментол, ванілін і ін.). На відміну від еліксирів, зубні ополіскувачі не потрібно розводити перед застосуванням, вони не містять спирту і мають, як правило, лікувально-профілактичну дію. Це можуть бути зубні ополіскувачі протизапальної дії, такі, що знижують чутливість шийок зубів, при захворюваннях пародонта і некаріозних ураженнях твердих тканин зубів та такі, що зменшують відкладення зубного нальоту і розчинюють його.

Щоб досягти успіху при використовуванні рідких очищувачів, перш ніж прополоскати рот очищувачем, потрібно ретельно видаляти наліт чищенням зубів щіткою, ниткою і вишкрібанням язика. Після полоскання рота, очищувач потрібно негайно виплюнути [13, 15–18, 24, 26, 28, 29].

Найпоширенішим засобом гігієни порожнини рота все ж таки залишається зубна паста. При цьому досить часто споживач стикається з положенням, коли в магазинах і аптеках йому пропонується велика кількість різноманітних паст. Проте рішення про покупку того або іншого тюбика часто не базується на знанні про активні речовини, що містяться в зубних пастах, тим більше на знанні про те, для кого з членів сім’ї та або інша паста є найбільш показана. Покупки здійснюються на підставі порівняння цін, привабливості упаковки або на підставі майстерно проведеної рекламної кампанії. Але самолікуванням, а застосування лікувальної зубної пасти тривалий час є не що інше, як самолікування, не варто захоплюватися. Лікарям-стоматологам, так само як і споживачам, важко стежити за ринком зубних паст у зв’язку з постійним надходженням в продаж нових їх назв і частими змінами у їх рецептурі [20].

Таким чином, велика роль у правильності вибору зубних паст відводиться провізорам і фармацевтам аптек. Адже саме вони, після розпитування відвідувачів аптек і збору скарг рекомендують ту чи іншу зубну пасту або настійно радять звернутися до стоматолога.

Ураховуючи зазначене вище, нами на підставі [1, 2, 4, 7, 9–12] опрацьований алгоритм фармацевтичної опіки при відпуску зубних паст з аптек (рис.). При виборі зубних паст ми виходили з їх популярності за результатами проведеного у березні 2007 р. анкетування [3].


Основними критеріями вибору індивідуальних засобів гігієнічного догляду за зубами обов’язково мають бути дані про стан твердих тканин зубів та пародонта, вид прикусу, наявність ознак запалення чи ураження слизової оболонки порожнини рота, побутових звичок пацієнта тощо. Рекомендуючи пасту, варто пам’ятати і про те, що членам однієї сім’ї може не підійти одна й та ж зубна паста, оскільки паста для дитини повинна мати відповідний склад. Тому для дітей в алгоритмі окремо рекомендовані зубні пасти, наприклад, Aquafresh kids. Варто також звернути увагу на те, в якому регіоні проживає людина. Якщо це регіон з надлишком фтору у воді, доцільно порадити менш фторнасичені зубні пасти. Такі випадки у алгоритмі позначені «*» для заміни — Paradontax fluor на Paradontax classic і «**» для заміни Sensodun fluor на Sensodun classiс.

Лікувально-профілактичну зубну пасту потрібно застосовувати не постійно, а тільки протягом необхідного часу. Оптимальний період застосування таких засобів, на думку лікарів-стоматологів, до 10 днів, а потім необхідно зробити перерву не менше двох тижнів, під час якої краще перейти на нейтральнішу пасту. При деяких захворюваннях пародонта з вираженим неприємним запахом з рота можна використовувати звичайні гігієнічні зубні пасти з добрим освіжаючим ефектом як, наприклад, наведено в алгоритмі Aquafresh 3 + fresh mint, Blend-a-med extra fresh gel, Colgate max fresh в поєднанні з лікувальнопрофілактичними зубними пастами, такими як Lacalut phitoformula, Paradontax fluor*.

Якщо ж цих рекомендацій не дотримуватись, то замість здорових і міцних зубів споживачі ризикують одержати загострення вже наявних захворювань порожнини рота.

За наявності у пацієнтів поєднаної стоматологічної патології (захворювання пародонта, карієс, зубощелепні аномалії) доцільно призначити зубні пасти мультиспрямованої дії, наприклад, Colgate cavitу protection. Такі зубні пасти ефективно видаляють зубний наліт, зміцнюють емаль, знімають запальні явища та активно захищають тканини пародонта. При ураженнях твердих тканин зубів (гіпоплазія, аплазія, карієс) використовують пасти лікувально-профілактичного спрямування, що містять кальцій, фосфор, фтор та інші мікроелементи.

Дослідженнями вчених доведено, що використання гігієнічних засобів з хлоргексидином чи триклозаном у пацієнтів зі стійкою мікрофлорою пародонтальних кишень може спричинити дисбактеріоз, порушення бар’єрної функції епітелію та призвести до хронізації процесу. Такі зубні пасти слід застосовувати лише в період загострення та після перенесених простудних і бактеріальних інфекцій (короткими курсами — упродовж 2–3 тижнів). До зубних паст з таким вмістом відносяться Blend-a-med Complete, Colgate Total (триклозан), Lacalut active, Lacalut sensitive, Lacalut fluor (хлоргексидину біглюконат).

Для пацієнтів, які мають високу схильність до утворення щільних назубних нашарувань (за умови високої стійкості зубів до стирання) можна рекомендувати зубні пасти з відбілюючим ефектом, наприклад, в алгоритмі наведені наступні варіанти: Aquafresh extreme clean whitening, Blend-a-med 3D white, Colgate total 12 whitening, Lacalut white, Sensodun whitening.

Для зменшення кислотності ротової рідини краще обирати зубні пасти злужнювальної дії, з вмістом фторидів, гліцерофосфату, ксиліту, антисептиків, ферментів (наприклад, Colgate Total). Пацієнтам з аномаліями прикусу як перед ортодонтичним лікуванням, так і під час нього треба чітко виконувати правила гігієнічного догляду за ротовою порожниною. Ортодонтичні апарати зумовлюють накопичення зубного нальоту у пришийковій ділянці зуба та поблизу фіксації брекетів, про що свідчить високий індекс мікробної бляшки (посилення розмноження Streptococcus mutans). Таким пацієнтам, окрім зубних паст протизапальної та ремінералізувальної дії (наприклад, Aquafreh, Blend-a-med promineral action, Colgate, Lacalut fluor, Lacalut sensitive), обов’язковим є використання флосів, щіточок для брекетів, зубних йоржиків. Важливим є і щоденний гігієнічний догляд за ортодонтичними апаратами із використаннями спеціальних засобів: ортодонтичних щіточок (Jordan Denture brush), паст, таблеток, розчинів з бікарбонатом натрію, 0,05 % хлоргексидину чи 0,1 % хлорофіліпту [7].

Таким чином, на підставі наукознавчого аналізу узагальнено основні етапи впровадження засобів очищення зубів, порядок їх використання, а також запропоновано алгоритм фармацевтичної опіки при відпуску зубних паст з аптек.

ЛИТЕРАТУРА

1. Белоклицкая Г. Ф., Горбань Я. С. Влияние зубной пасты «Пародонтакс с фтором» на ткани парадонта и функциональную активность клеток буккального эпителия / / Современная стоматология. — 2005. — № 2 (30) — С. 1–6.

2. Белоклицкая Г. Ф., Копчак О. В. О механизмах развития цервикальной гиперстезии и возможных путях ее устранения / / Современная стоматология. — 2006. — № 1 (33) — С. 1–7.

3. Громовик Б. П., Терещук С. И., Бень Е. Л., Верменичева И. В. Сравнительный анализ потребительских мотивов студенческой молодежи по вопросам косметологической помощи / / Провизор. — 2007. — № 8. — С. 21–27.

4. Грудянов А. И., Сизиков А. В. Сравнительная оценка влияния зубных паст «Пародонтакс с фтором», «Лесной бальзам», «Колгейт — лечебные травы», на динамику клинических показателей пародонта / / Пародонтология. — 2004. — № 3. — С. 64–68.

5. Данилевський М. Ф., Борисенко А. В. Терапевтична стоматологія. — К:. Здоров’я, 2004. — Т. 2.— 400 с.

www.provisor.com.ua






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика