Логотип журнала "Провизор"








Створення університетських клінік - стратегічне завдання МОЗ

Створення університетських клінік — стратегічне завдання МОЗ


3 березня 2008 року у Міністерстві охорони здоров’я за участю профільного міністра Василя Князевича відбулось засідання робочої групи з опрацювання питань щодо створення і функціонування університетських клінік.

Постійна робоча група розпочала діяльність на виконання Указу Президента України № 1694 від 6 грудня 2005 року «Про невідкладні заходи щодо реформування системи охорони здоров’я населення», розпорядження КМ України № 502-р «Деякі питання підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 р. з футболу» від 11.07.07 р. та постанови КМ України від 31.10.07 р. № 1295 «Про затвердження державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу».

Проблема створення університетських клінік стоїть в Україні не перший рік. Адже навіть ті, що сьогодні функціонують у державі, потребують правового забезпечення. Відтепер ситуація має змінитися.

Університетські клініки, згідно з положеннями, розробленими фахівцями МОЗ, будуть структурними підрозділами медичних вузів четвертого рівня акредитації та надаватимуть високоспеціалізовану лікувально-профілактичну допомогу, консультативну допомогу іншим лікувально-профілактичним закладам, забезпечуватимуть підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації медичних працівників за стандартами вищої освіти, створюватимуть умови для проведення наукових досліджень, здійснюватимуть апробацію та впровадження нових медичних технологій та ін.

Виступаючи перед присутніми, заступник голови Управління кадрової політики, освіти і науки МОЗ Олександр Волосовець відзначив, що університетські клініки — це поєднання лікування, освіти та досліджень. Він розповів про досвід становлення університетських клінік в Німеччині, Австрії та Нідерландах. За його словами, джерелами фінансування вітчизняних аналогів, як і в усьому світі, будуть кошти державного бюджету, благодійні внески фізичних та юридичних осіб, інвестиції та інші джерела, не заборонені законодавством України.

Міністр охорони здоров’я Василь Князевич запропонував учасникам засідання прагматично поставитись до завдання створення університетських клінік та нагадав, що вже найближчим часом розпочнеться робота над проектом бюджету на 2009 рік. А це означає, що кошти на фінансування цих вкрай необхідних завдань потрібно передбачити вже сьогодні.

Підсумком засідання робочої групи з опрацювання питань щодо створення та функціонування університетських клінік стало рішення, згідно з яким найближчим часом буде остаточно доопрацьовано текст Примірного положення про клінічну базу (університетську клініку), здійснено заходи щодо ліцензування та акредитації вже існуючих закладів. Крім того, начальникам головних управлінь охорони здоров’я обласних держадміністрацій доручено розробити план заходів щодо створення університетських клінік та надати пропозиції щодо закладів охорони здоров’я, на базі яких вони будуть утворюватися.

Прес-служба МОЗ України






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика