«Оперативна хірургія і топографічна анатомія»

підручник підготовлено колективом авторів кафедри орперативної хірургії і топографічної анатомії Української медичної стоматологічної академії під керівництвом заслуженого діяча науки і техніки України, д. м. н., професора, академіка УАННП М. С. Скрипнікова

Серед актуальних питань сучасної стоматології однією з найбільш важливих проблем є оптимальний розвиток хірургічної стоматології з оптимальним впровадженням в практику нових методів та сучасних розробок оперативних втручань в щелепно-лицевій ділянці. Проте це неможливо без поглиблених знань топографічної анатомії різних ділянок голови та шії. Крім того, раціональне ортопедичне лікування та реабілітація хворих з дефектами та деформаціями щелепно-лицьової ділянки, а також звичайне зубопротезування з відновленням функції та естетичних норм також не ефективне без цих знань.

Тому прагнення авторів відповісти на поставлені запитання є актуальним, своєчасним та важливим.

До цього часу у вітчизняній науці не було подібного видання, що в свою чергу підвищує цінність представленої роботи. Слід зазначити, що підручник виданий на державній мові і відповідає всім вимогам вищої школи.

Представлений підручник по структурі включає вступ, 20 розділів викладеного матеріалу та додаток, в якому надані найчастіше вживані слова і словосполучення на українській та російській мовах.

У вступі в короткому об’ємі відображені історичні відомості щодо розвитку топографічної анатомії і оперативної хірургії. Фіксується увага на той вагомий внесок у розвиток цієї дисципліни російських та українських вчених.

Перший розділ підручника представлений на 30 сторінках тексту і присвячений викладанню загальних даних про предмет і методи топографічної анатомії і оперативної хірургії.

Докладно описані методи знеболення при хірургічних втручаннях, класифікації хірургічних інструментів та головні методи хірургічних операцій і основи пластичної і відновної хірургії.

У другому і третьому розділах підручника докладно представлена топографічна анатомія мозкового та лицевого відділів голови. Звертає увагу доступність та якість відображення цього матеріалу, що має велике значення для лікаря-стоматолога.

Четвертий та п’ятий розділи присвячені висвітленню загальних та конкретних відомостей про операції на черепі та лицевому відділі голови. Описані методи знеболення, первинної обробки ран та методи повномасштабних оперативних втручань на різних ділянках черепа та лицевого відділу голови.

Представлені методи оперативних та хірургічних втручань при різноманітних захворюваннях як запального характеру, так і при пухлиноподібних новоутвореннях, при різноманітних дефектах та деформаціях щелепно-лицьової ділянки. Представлені всі класичні методи оперативних втручань за розробкою всесвітньо відомих авторів, видатних вчених. Даний матеріал має велике практичне та учбове значення як для студентів-медиків, так і для лікарів-спеціалістів.

У наступних розділах підручника докладно представлений матеріал по висвітленню топографічної анатомії та техніки операції на інших частинах тіла людини.

Так, у шостому та сьомому розділах подані відомості про топографічну анатомію та операції на шиї.

Представлений матеріал по тактиці лікаря-хірурга як при невідкладних етапах, так і при хірургічних втручаннях планового характеру.

У восьмому та дев’ятому розділах описані топографічна анатомія грудей та операції на грудній клітці і органах грудної порожнини.

Наступні розділи підручника присвячені топографічній анатомії живота, таза, кінцівок та, відповідно, представлена техніка оперативних втручань при різноманітних захворюваннях та патологічних станах даних областей.

В останньому, дев’ятому розділі підручника описані сучасні дані про загальні принципи трансплантації органів і тканин. Представлені дані дають повну уяву про можливості пластичної хірургії та її перспективи.

Слід зазначити, що по ходу викладання важливого матеріалу автори підручника велику увагу приділяють досягненням вітчизняних вчених, в тому числі вчених Української медичної стоматологічної академії. Висвітлений матеріал доступний по формі, дуже добре ілюстрований, що значно полегшує його освоєння.

Даний підручник є першим учбовим виданням такого рівня для студентів стоматологічних факультетів вищих медичних навчальних за-кладів.

Проте слід зазначити, що підручник має велике учбове та наукове значення не тільки для студентів, але і знайде чільне місце в практичній бібліотеці лікаря-інтерна та лікаря стоматолога-клініциста. Керуючись представленим матеріалом, можна значно підвищити свій практичний та науковий рівень лікаря-спеціаліста.

Рецензент: завідувач кафедрою ортопедичної стоматології та ортодонтії Харківської медичної академії післядипломної освіти, доктор медичних наук, професор В. І. Гризодуб